Ja og nei! Det amerikanske flyet X-15 nådde ut i rommet i 1963.
Maskinen var et fly med vinger, men det var drevet av en rakett som til forskjell fra jetmotorer medbringer oksidasjonsmidlet i en tank og altså ikke bruker atmosfæren i forbrenningen. X-15 var altså både et fly og en rakett.
USA ønsket å fremme forskningen i aerodynamikk, styring og påvirkning av den menneskelige fysiologi under flyvninger i store høyder og ekstremt høy fart.
For å få X-15 ut i det ytre rom ble maskinen hektet fast under et B-52-bombefly og fraktet 14 km opp i luften. Når bombeflyet ikke kunne komme lenger opp, slapp det løs X-15-en, som tente rakettmotoren.
Med en hastighet på 6106 km/t beveget flyet seg i løpet av 10 minutter opp i 108 kilometers høyde – 8 km over grensen til rommet.
Dermed var drivstoffet oppbrukt, og flyet svevde trygt ned til landing. NASAs piloter fløy i alt 199 testflyvninger med X-15, men bare to nådde ut i det ytre rom.
Tekniske problemer under flyvningen resulterte i at en pilot døde i 1967, og året etter ble hele X-15-prosjektet endelig lagt på is av NASA.
LES OGSÅ: Tidslinje for romkappløpet: Kampen om å komme først til månen