Fire lyspærer. Så mye rakk energien til da amerikanske EBR I 20. desember 1951 ble den første atomreaktoren som lyktes med å bruke atomkraft til å produsere elektrisitet.
Til å begynne med var strømmengden relativt liten, men snart var forskerne i stand til å produsere så mye elektrisitet at de kunne lyse opp hele kraftverket, som lå i en ørken i Idaho i USA.
Ideen om å produsere strøm via atomenergi går tilbake til 1932, da fysikeren Ernest Rutherford oppdaget at enorme mengder energi frigis når litiumatomer splittes.
Fremtredende fysikere som Albert Einstein og Niels Bohr så imidlertid med skepsis på muligheten for at så mektige krefter kunne temmes og brukes til for eksempel elektrisitetsproduksjon. Likevel jobbet en hær av fysikere på 1930-tallet med å temme atomenergien.
En av dem var tyske Otto Hahn, som i 1938 oppdaget at urans fisjon (spaltning, red.) frigir energi i en skala som er millioner av ganger større enn en tradisjonell forbrenning. I USA førte den nye oppdagelsen til bygging av en rekke atomreaktorer, som først og fremst produserte plutonium til landets atomvåpenprogram.