Ny teknologi redder museer fra myntkaos
Mange museer i dag har tusenvis av historiske mynter, men ingen god måte å kategorisere dem på. Forskere i Tyskland har nå gjort et gjennombrudd innenfor skanning som både vil gjøre det mulig for museene å skape sin egen myntdatabase og finne forfalskninger.

Skanningen gjør det også mye lettere å se myntens detaljer, som på denne mynten fra ca. 1150.
Forskere ved den tyske forskningsorganisasjonen Fraunhofer har for første gang laget en skanner som kan kjenne igjen en mynt på få sekunder.
Systemet bygger på ansiktsgjenkjennelsesteknologi og har fått navnet O.S.C.A.R. (Optical System for Coin Analysis and Recognition).
Selv de minste detaljer registreres
Mynter er et av de vanligste arkeologiske funnene, og en museumssamling kan romme flere tusen. Ettersom myntene er så små er det imidlertid en stor udfordring for mange museer å danne seg en nøyaktig oversikt over myntsamlingen.
O.S.C.A.R. registrerer mer enn tusen visuelle detaljer ved hver eneste mynt, inklusiv de minste ripene. Den er laget i samarbeid med Tysklands departement for kulturarv og arkeologi, som ivaretar en samling bestående av mer enn 20 000 mynter.
Kan finne forfalskninger
Tidligere lå myntene i poser med strekkoder. Men hvis en mynt falt ut av posen, var det nesten umulig å finne ut hvor den hørte til. En database over alle mynter i en samling er også en stor fordel i forbindelse med utlån til andre museer.
“Det blir mulig å undersøke utlånte mynter som leveres tilbake for å se om de har blitt skadet eller er falske”, uttaler Dr. Christian Teutsch, forsker fra Fraunhofer.
Ifølge Teutsch stopper ikke teknologien ved mynter, men kan potensielt også brukes til å finne forfalskede malerier. Detaljgraden av skanningen er nemlig så høy at den kan fange opp avtrykkene etter de enkelte penselstrøkene.