Paul Otlet ville gjøre kunnskap tilgjengelig for alle mennesker.

100 år før Google: Søkemotoren var av papir

Med kartotekkort skapte Paul Otlet et arkiv som ble en forløper for søkemotoren. Målet var å samle all kunnskap på ett sted - men verden mistet snart interessen for prosjektet.

Verdens første søkemotor

Ingen hadde satt sine bein der på flere tiår­. Rommet en ung australsk student kom inn i en dag i 1968, var fylt med papirhauger og spindelvev. Han befant seg i en nedlagt universitetsbygning i Brussel. Mest av alt minnet det om et mausoleum.

Stedet inneholdt riktignok ikke de jordiske levningene av et menneske, men derimot levningene av en manns storslåtte visjon mellom disse veggene. Studenten het W. Boyd Rayward, og noen bøker av en viss Paul Otlet hadde ledet ham på sporet av det forlatte rommet. Den for lengst glemte belgiske fredsforkjemperen hadde en drøm om å samle all verdens kunnskap og gjøre den tilgjengelig for alle. Papirene i den forlatte bygningen var kartotekkort fra Otlets verdensarkiv Mundaneum - en "søke­motor" hundre år før Google.

Last ned artikkelen

Last ned hele artikkelen om Paul Otlets lidenskap for bøker, og om hvordan han skapte det papirbaserte søkesystemet som senere ble ødelagt av nazistene.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Det er gratis å opprette og tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i