Arkiv & Shutterstock

Alle de deilige atomene

I 1950-tallets USA var radioaktivt uran noe barn lekte med mens far gravde tilfluktsrom i hagen. Her får du en visuell oversikt over fortidens atomforelskelse kokt ned til fire kjappe punkter.

I 1950-tallets USA var det ingen grenser for hvilke fremskritt atomspaltningen kunne føre til. Fra infrastruktur til dansepiker var amerikanernes forhold til den nye teknologien gjennomsyret av en nesten fanatisk optimisme.

Her gjennomgår vi atomfeberen med fire visuelle emnebolker som gir et ganske godt inntrykk av hvor langt vi har kommet siden de glade etterkrigsårene.

1. Radioaktivitet for barn

Fascinasjonen for atomenergi gikk ikke leketøyprodusentene hus forbi. De lagde flere atomprodukter for kvikke gutter.

Det barnevennlige atomet

Tegneserier som «Andys atomeventyr» lærte barn at selv om de hadde hørt at atomenergi var farlig, var det i virkeligheten hele samfunnets fremtid.

Gilberton/comicbookplus.com

Gøy med uran

Leketøysettet «Atomic Energy Lab» er siden blitt kalt verdens farligste leke. Her kunne barn bygge sin egen minireaktor, der de blant annet måtte håndtere radioaktivt uran.

A.C. Gilbert Company

2. Prøvesprengninger for turister

Militærets atomprøvesprengninger ble en severdighet. Amerikanere i tusenvis dro ut i Nevadas ørken for å se de ødeleggende kreftene.

«Se ekte atomer bli sprengt i småbiter!»

Bussturer tok amerikanere ut i ørkenen i Nevada, der de kunne oppleve atomeksplosjoner på nært hold. For tre dollar kunne tilskuerne se det beste amerikansk vitenskap hadde å by på.

Arkiv

Makthaverne så på

Vitenskapsfolk og politikere fikk egne VIP-plasser der de kunne nyte synet av prøvesprengningene.

U.S. Department of Energy

Soppskyen inntok showbiz

Las Vegas lå ikke langt fra prøvesprengningene, og byen tilpasset seg raskt de nye tidene. I flere år kåret byen for eksempel «Frøken Atombombe» blant danserne i kasinoene.

The Killers, Warren Fu

3. Atombomber til gagn for samfunnet

Det var ingen grenser for atomenergiens utømmelige krefter, mente 1950-årenes amerikanere. Snart ble atomenergi brukt til å drive alt fra biler til kjøleskap.

Kreativ ødeleggelse

Atomprøvesprengninger hadde ikke bare militære formål – de skulle også vise om samfunnet kunne få nytte av bomben.

Atomspaltningen dro på turné

De sivile mulighetene innenfor atomenergi kunne amerikanerne lære om i «Atomer for fred»-bussen, som kjørte rundt i hele landet.

Ed Westcott/DOE

Atombomber skulle bane vei

Politikere ville bruke atombomben til å lage gigantiske havner og sprenge fjell. Ideen kom aldri forbi testfasen, men etterlot noen av verdens største menneskeskapte krater.

Getty Images

En atomreaktor under radiatoren

Atomdrevne biler var på tegnebrettet hos flere bilprodusenter. Mange av dem skrøt for eksempel av at bilene kunne kjøre 8000 kilometer før de måtte tankes. Reaktorene ble aldri små nok til at bilen fungerte i praksis.

Ford

4. Atomkrig – ikke noe problem!

Retorikken i USAs sivilforsvar var at borgerne lett kunne overleve en atomkrig hvis de bare var ordentlig forberedt.

Advarsel til barn ble en slager

Skilpadden Bert lærte skolebarn å gå i dekning. Den iørefallende kjenningsmelodien hans kunne til og med kjøpes på plate.

Getty Images & Archer Productions

Møbler skulle beskytte skolebarna

Instruksjonsfilmer og øvelser i klassen viste barna at de var trygge under et atomangrep så lenge de gjemte seg under et bord eller lignende.

En bunker i hagen

Regjeringen oppfordret folk til å bygge sine egne tilfluktsrom under gressplenen. Her skulle de lagre mat til et par uker, slik at de kunne bo der nede inntil den verste radioaktiviteten var borte.

Getty Images

En bit av soppskyen

Militæret feiret den vellykkede atomprøvesprengningen «Operation Crossroads» med en stor atomsoppkake. Farene med radioaktiv stråling ble dysset ned.

Getty Images