Chapman University, Frank Mt. Pleasant Library of Special Collections and Archives
Defender ubåt

Amatørdykker finner forsvunnet ubåt med hjul

Oppfinneren Simon Lake mente han hadde en genial idé til en ubåt – hjul! Det vanvittige eksperimentet var forsvunnet på havets bunn i 70 år, men så gjorde en dykker det til sitt livs oppdrag å lokalisere den.

Den amerikanske oppfinneren Simon Lake skapte ubåten Defender i 1907, og han prøvde å overbevise den amerikanske marinen om å investere i den.

Ifølge Lake var en av ubåtens genistreker at den hadde hjul slik at den kunne kjøre på havbunnen – og en luke som gjorde det mulig å sende ut dykkere.

Men marinen var ikke interessert i ubåten, som i stedet endte som en kuriositet som blant annet ble besøkt av Amelia Earhart i 1929. Men i 1946 ble ubåten senket, og ingen har siden da visst hvor den lå – før nå.

Dykkeren Richard Simon var besatt av den sprø historien og satte seg fore å finne ubåten i 2021.

Han visste at den lå i Long Island-stredet i Connecticut i USA – men oppgaven var ikke lett, for stredet er fullt av gamle skipsvrak.

Defender ubåt

Simon Lake, som skapte ubåten Defender i 1907, var inspirert av Jules Vernes «En verdensomseiling under havet».

© Chapman University, Frank Mt. Pleasant Library of Special Collections and Archives

Simon visste imidlertid hva han lette etter:

«En ubåt har en helt spesiell form», forklarer han. «Og den skal være 30 meter lang og 4 meter bred.» Ved hjelp av blant annet utallige sonarkart gikk Simon gjennom alle vrakene i området og kunne til slutt lage en liste over de få som stemte nøyaktig med beskrivelsen.

Vil kanskje tjene penger på funnet

Han sendte ut et team med dykkere, og rundt 45 meter under havoverflaten fant de den.

«Den gjemte seg rett foran øynene våre», forteller Simon, som ikke ønsker å oppgi den nøyaktige plasseringen, i frykt for at andre vil gjøre krav på den.

Simon har brukt mye penger på den to år lange letingen etter ubåten, og nå må han finne ut om han vil organisere dykkerturer til vraket eller lage en dokumentarfilm om funnet.