Tid og presisjon var avgjørende i skyttergravene under første verdenskrig,da armbåndsuret spilte en viktig rolle. 

© Rolex World & Shutterstock

Armbåndsuret ble oppfunnet under første verdenskrig

Det var tungvint og direkte livsfarlig å sjekke lommeuret under 1. verdenskrig. Men alle planer bygde på klokkeslett, og det førte til en ny, varig oppfinnelse

Armbåndsuret er en gammel oppfinnelse som først fikk sitt gjennombrudd under første verdenskrig.

Da kanontordenen begynte i 1914, gikk fine herrer med lommeur, og det krevde god tid og minst én fri hånd å se på klokken. Det ble for komplisert i kamp, men offiserene var nødt til å kunne følge med på tiden. Under første verdenskrig bygde nemlig alle planer på klokkeslett.

Radioer var ennå for store og uhåndterlige til å bli tatt med under angrep. Soldater under fremrykning kunne ikke sende budskap raskt tilbake til generalene bak fronten, og derfor måtte alle følge nøye med på tidspunktene som var gitt i angrepsplanen.

Få et flott og klassisk armbåndsur sammen med tre nummer av HISTORIE og spesialnummeret "Helvete i skyttergraven"

Under første verdenskrig ble lommeur båret i lærhylstre på armen.

© Museum Sønderjylland / Sønderborg Slot

For at det skulle bli enklere å se klokken, begynte noen offiserer å bære lommeurene i et lærhylster på armen, og snart ble ur til å bære på armen masseprodusert.

Etter krigen ble armbåndsur en del av herregarderoben.

Vil du ha enda flere detaljer om første verdenskrig?

Vi har gledet oss lenge til å vise deg denne fabelaktige første verdenskrigs-pakken som vi har satt sammen. Slå til nå, så får du:

  • 3 nummer av HISTORIE.
  • Vårt store spesialnummer om første verdenskrig, der vi tar oss ned i skyttergravenes helvete, følger dramaet i verdens største sjøslag – slaget ved Jylland – og flyr med Den røde baron i historiens første luftdueller.
  • Et flott og klassisk armbåndsur.

Få fingrene i pakken akkurat HER 

Kanskje du er interessert i