Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Leonardo da Vincis robotløve ble så berømt at bl.a. kunstneren Michelangelo omtalte den flere tiår etter Leonardos død.

© Thomas Samson/Ritzau Scanpix
Teknikk - Oppfinnelser

Da Vincis robotløve gjenskapt

I 1515 bygget renessansegeniet Leonardo da Vinci en robotløve til den franske kongen. Nå har forskere rekonstruert det mekaniske villdyret.

Eksperter fra Italia har i anledning 500 årsmarkeringen av Leonardo da Vincis død rekonstruert en av renessansegeniets helt usedvanlige oppfinnelser – en mekanisk løve.

Da Vinci laget den tre meter lange robotløven i 1515 på bestilling av pave Leo 10, som ønsket å smigre Frankrikes nykronte konge, Frans 1., med en helt enestående gave.

Leonardo da Vinci hadde på det tidspunktet bl.a. bygget en robotridder, som vha. et system av kabler og trisser kunne stå, sitte og bevege armene.

Tegninger ble ikke bevart

Tegningene til løven er imidlertid ikke bevart, men Leonardos elev, Francesco Melzi, så den demonstrert:

“Foran Frans 1., konge av Frankrike, fikk han en fantastisk og kløktig konstruert løve til å gå fra sin plass i rommet; den stoppet og åpnet brystet, som var fylt med liljer”.

Den gjenskapte løven, som skal utstilles ulike steder i Europa, er basert på en håndfull av Leonardos notater, men ekspertene har måttet gjette seg til store deler av konstruksjonen.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul