I 1860-årene fikk legene mistanke om at folk i London hentet kolera ved vannpumpene.

Døden kom med drikkevannet: Koleraen herjet i London

En uutholdelig stank av avføring plaget 1800-tallets London. Innbyggertallet hadde skutt i været, og den primitive infrastrukturen taklet ikke avfallsmengdene. Themsen var som et flytende toalett, og koleraen herjet som aldri før.

Koleraen rammet London

En dødbringende smitte kom til Europa fra India på 1800-tallet. Uten forvarsel begynte ellers friske mennesker å kaste opp klar væske, og hvitaktig, fiskeluktende slim rant ut av motsatt ende under ekstreme diaréanfall. Rask dehydrering la annethvert offer i graven. Koleraen slo til første gang i 1832 da 6500 av Londons borgere døde. Det var bare en forsmak, for mer enn 14 000 bukket under i 1848-1849, og ytterligere 10 700 ble ofre for kolera i 1853-1854.

Kolerabakterier havnet i drikkevannet

Legene hadde til å begynne med ingen anelse om hvordan den fatale sykdommen spredte seg. «Hva er kolera? Vi aner ikke. Vi flyter rundt i en malstrøm av gjettverk», skrev det anerkjente legetidsskriftet The Lancet. Legene i London mistenkte avføringsstanken fra Themsen for å være smittekilden. Diagnosen var feil, men det nye kloakknettet som førte toalettvann ut av byen, løste likevel problemet. Døden kom nemlig gjennom drikkevannet som ble pumpet opp fra elva. Det inneholdt avføring med kolerabakterier.

Les hele historien om stanken i London, og hvordan Joseph Bazalgette bygde byens nye kloakksystemer.NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i