Underwood Archives/UIG/Bridgeman Images

Elsparkesykkelen rullet gjennom USAs byer

Arthur Gibson fant i 1916 opp en såkalt "Autoped", som til forveksling ligner dagens elsparkesykkel. Gibsons oppfinnelse adskilte seg imidlertid på ett sentralt punkt – og så var den livsfarlig.

I 1916 fikk oppfinneren Arthur Gibson patent på en ny type “selvkjørende kjøretøy” i USA. Gibson kalte den en Autoped, og som vi ser, ligner den til forveksling de selvkjørende sparkesyklene som i dag – 106 år senere – suser rundt i alle verdens storbyer.

Til forskjell fra nåtidens elektriske sparkesykler kjørte Autopeden på bensin, men utover det var det ikke stor forskjell. Toppfarten var angivelig nesten 50 km/t, men kjørte sparkesykkelen over 30 km/t, ble den temmelig ustabil.

Elsparksykkelen da og nå

© Shutterstock
© Underwood Archives/UIG/Bridgeman Images

Den motoriserte sparkesykkelen ble svært populær i USA og nådde også det europeiske markedet. Smarte selgere kalte den bl.a. et kjøretøy som kunne gagne spesielt storbyenes unge kvinner.

Dillen døde imidlertid kjapt ut, da sparkesykkelen viste seg å være farlig for både føreren og alle andre trafikanter, og i 1921 stengte Gibson fabrikken sin.