Shutterstock

Forsker: Aper lærte også å temme ilden

Sørafrikansk forsker mener å ha funnet bevis for at fjern slektning kom Homo sapiens i forkjøpet.

Dypt inne i et grottesystem har den sørafrikanske paleoantropologen Lee Berger gjort et funn som ifølge ham vil føre til en fullstendig omskrivning av menneskehetens historie.

I en pressemelding forklarer Berger hvordan han 30–40 meter under jordens overflate har funnet spor etter bruken av ild.

Ifølge Berger var det ikke forfedrene til det moderne mennesket, Homo sapiens, som hadde temmet ilden. I stedet ble sot i taket og forbrente dyreknokler funnet i en del av Sør-Afrikas Rising Star Cave, som er full av skjeletter av Homo naledi – en mer apelignende fetter til Homo sapiens.

Slik kan Homo naledi ha sett ut, mener eksperter.

© Cicero Moraes

Teorien møter kraftig kritikk

For 230 000 år siden levde de nå utdødde Homo nalediene i Afrika side om side med Homo sapiens, forfedrene til moderne mennesker. Homo naledi var ca. 144 cm høy, veide bare 40 kg og hadde en hodeskalle på størrelse med en sjimpanse.

Berger er spesielt imponert over at en Homo naledi, med en hjerne som var bare 1/3 av menneskers størrelse, klarte å finne veien og leve dypt nede i hulesystemet – ved å bruke fakler og bål.

Bergers teori er kontroversiell og har allerede blitt møtt med kritikk av andre forskere fordi sørafrikaneren ikke først har publisert den i et fagfellevurdert tidsskrift.