Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Noen år etter at den første tjærefargen ble oppdaget, er fargeproduksjon en gigantisk industri som sprer seg langs de europeiske elvene.

Teknikk - Oppfinnelser

Gasverkene skapte store mengder giftig tjære

Klikkbar tegning: Tjæren ble fremstilt som et biprodukt av gassverkene, men det viste seg at tjære hadde mange flere anvendelsesmuligheter enn man først trodde.

I 1810 åpnet det første gassverket i London. Gassen kom fra steinkull som ble varmet opp, og gjennom et rørsystem nådde den ut til forbrukerne. Produksjonen skapte avfallsproduktet tjære.

Les hvordan tjæren ble til i gassverkene ved å legge musepekeren over de røde prikkene.

Tjæren skjulte et utall kjemiske skatter

Oppdagelsen av lilla utløste rene gullalderen blant verdens kjemikere. Nå ville alle studere tjæren nærmere.

William Henry Perkin oppdaget den kunstige lilla fargen under et mislykket forsøk i påsken 1856. Men hans største bidrag til viten­skapen var likevel at han valgte å fortsette i stedet for å legge hele forsøket på hylla.

Les mer om William Henry Perkins bragder og hans oppfinnelse av kjemiske fargestoffer som ga verden farger og industrien nye muligheter.

Hans eksempel inspirerte kjemikere til å arbeide videre, og i de neste 50 årene skjedde det enorme fremskritt i den kjemiske forskningen:

1. Kjemikere i fargeindustrien fant frem til 2000 kunstige farger som kunne lages av tjære. Ikke bare til tekstiler. De nye fargene kunne også brukes i trykkerier, til maling, lær og sminke samt i matindustrien.

2. Den tyske forskeren Paul Ehrlich foreslo å bruke stoffet arsfenamin mot sykdommen syfilis. Metoden var det første eksempelet på kjemoterapi.

3. Tjærekomponenter inngikk også i gummi og i rakettdrivstoff.

4. Etter et eksperiment med tjæreforbindelser smakte forskeren Constantin Fahlbergs fingre søtt – han hadde oppdaget kunstig søtstoff.

Tjære gjorde cowboybuksene blå

Siden antikken har indigo vært en av de mest ettertraktede fargene. Det sjeldne fargestoffet kom fra planten Indigofera tinctoria, som vokste i India. Her begynte britene å dyrke den i stor skala på 1800-tallet.

Hundrevis av indigofabrikker måtte stenge da BASF i 1897 fant frem til kunstig indigo. Til gjengjeld var lykken gjort for andre – blant annet klesprodusenten Levi Strauss, som farget sine brune arbeidsbukser blå. Indigo gjorde cowboybuksene uhyre populære.

Les også:

Kriminalitet

Hvem havnet først i den elektriske stol?

3 minutter
Kriminalitet

Avslør tyven med et overvåkningskamera

2 minutter
Oppfinnelser

Slik kom ballongen til verden

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul