Gasverkene skapte store mengder giftig tjære

Klikkbar tegning: Tjæren ble fremstilt som et biprodukt av gassverkene, men det viste seg at tjære hadde mange flere anvendelsesmuligheter enn man først trodde.

Noen år etter at den første tjærefargen ble oppdaget, er fargeproduksjon en gigantisk industri som sprer seg langs de europeiske elvene.

I 1810 åpnet det første gassverket i London. Gassen kom fra steinkull som ble varmet opp, og gjennom et rørsystem nådde den ut til forbrukerne. Produksjonen skapte avfallsproduktet tjære.

Les hvordan tjæren ble til i gassverkene ved å legge musepekeren over de røde prikkene.

Tjæren skjulte et utall kjemiske skatter

Oppdagelsen av lilla utløste rene gullalderen blant verdens kjemikere. Nå ville alle studere tjæren nærmere.

William Henry Perkin oppdaget den kunstige lilla fargen under et mislykket forsøk i påsken 1856. Men hans største bidrag til viten­skapen var likevel at han valgte å fortsette i stedet for å legge hele forsøket på hylla.

Les mer om William Henry Perkins bragder og hans oppfinnelse av kjemiske fargestoffer som ga verden farger og industrien nye muligheter.

Hans eksempel inspirerte kjemikere til å arbeide videre, og i de neste 50 årene skjedde det enorme fremskritt i den kjemiske forskningen:

1. Kjemikere i fargeindustrien fant frem til 2000 kunstige farger som kunne lages av tjære. Ikke bare til tekstiler. De nye fargene kunne også brukes i trykkerier, til maling, lær og sminke samt i matindustrien.

2. Den tyske forskeren Paul Ehrlich foreslo å bruke stoffet arsfenamin mot sykdommen syfilis. Metoden var det første eksempelet på kjemoterapi.

3. Tjærekomponenter inngikk også i gummi og i rakettdrivstoff.

4. Etter et eksperiment med tjæreforbindelser smakte forskeren Constantin Fahlbergs fingre søtt – han hadde oppdaget kunstig søtstoff.

Tjære gjorde cowboybuksene blå

Siden antikken har indigo vært en av de mest ettertraktede fargene. Det sjeldne fargestoffet kom fra planten Indigofera tinctoria, som vokste i India. Her begynte britene å dyrke den i stor skala på 1800-tallet.

Hundrevis av indigofabrikker måtte stenge da BASF i 1897 fant frem til kunstig indigo. Til gjengjeld var lykken gjort for andre – blant annet klesprodusenten Levi Strauss, som farget sine brune arbeidsbukser blå. Indigo gjorde cowboybuksene uhyre populære.