Hindenburgs siste ferd
I kappløpet om å beherske luftrommet fremstår luftskipet Hindenburg lenge som en vinner. Zeppelineren er i føringen med luksuriøse reiser over Atlanteren, og luftskipet blir regnet som et symbol på fremskrittet og menneskets tekniske kunnskap. Men en skjebnesvanger maikveld i New Jersey i USA skal en gnist komme til å forandre alt.

- mai 1937 klokken 19.25 tok hydrogenet i Hindenburg fyr, og på bare 37 sekunder var luftskipet totalødelagt.
Luftskipet går inn for landing. Som en enorm, sølvgrå hval svever LZ-129 Hindenburg inn over landingsbanen i Lakehurst i New Jersey i USA. En stor menneskemengde er samlet for å se sesongens første transatlantiske flygning i den sagnomsuste zeppelineren. Nå henger den helt stille i luften. Det er 6. mai 1937.
Så langt har turen forløpt fint. Kaptein Max Pruss lettet med det 245 meter lange og 200 000 kubikkmeter store luftskipet om kvelden 3. mai, fra den nye hangaren i Frankfurt. Over Atlanteren møtte det hydrogenbårne fartøyet sterk motvind. Men inne i kabinene var de 36 passasjerene skjermet i luksuriøse omgivelser i tyskernes flygende hotell.
Da luftskipet når USA tre dager etter takeoff, raser en storm over flyplassen. Skipet er forsinket, men kaptein Pruss velger likevel å fly inn over New York. Luftskipet glir over Manhattan, og passasjerene ser folk løpe ut på gaten for å se på det. De hører bilhorn tute, og rundt dem vipper fly med vingene som hilsen.
Hindenburg sirkler rundt nok en gang. Det er vanskelig å lande i dårlig vær, selv om produsenten, Luftschiffbau Zeppelin, reklamerer med at verken Hindenburg eller Graf Zeppelin har hatt en eneste ulykke, til tross for den brannfarlige løftegassen.
Klokken 18.12 får Hindenburg beskjed om at alt er klart til landing. Kaptein Pruss begynner nedstigningen mot fortøyningsmasten klokken 19.00. Mer enn 200 personer står klare på bakken for å hjelpe til med landingen og ta imot trossene som luftskipet skal fortøyes med. Skipet svever nå 90 meter over bakken. Noen tilskuere mener å se gnister fra statisk elektrisitet, andre ser en flik av duken blafre ved den øvre finnen, som om det lekker gass.
Klokken er 19.25, og plutselig flerrer en enorm flamme luftskipets akterstavn. Ilden eter seg raskt gjennom det store luftskipet. Det lett antennelige hydrogenet får flammene til å skyte opp. Folk styrter skrikende vekk fra den fallende kolossen, som er forvandlet til en gigantisk ildkule. Røyk stiger mot himmelen.
Et symbol på den moderne tid
Hindenburg-ulykken er 1930-tallets utgave av myten om Ikaros. Han fløy for nær solen, og vingene hans tok fyr. Før ulykken har avisene skrevet hvordan mennesket med luftskipene har beseiret himmelrommet. Hvordan vitenskap og industri har utviklet de gigantiske, høyteknologiske luksustransportmidlene til å frakte passasjerer og post over enorme avstander. Med ett er det slutt.
Før katastrofen i Lakehurst er luftskipene et symbol på fremskrittet, men de mest oppsiktsvekkende – Hindenburg og Graf Zeppelin – markerer også Tysklands voksende ambisjoner. Tyskerne er begeistret for luftskipene, i motsetning til mer skeptiske briter og amerikanere. Det skyldes at luftskipenes epoke faller sammen med Tysklands industrielle og teknologiske fremskritt. Det tyske styret ser derfor luftskipene som et symbol på den stolte tyske kultur og ånd.
Fra 1910 til utbruddet av første verdenskrig i 1914 er det gjennomført mer enn 1500 flygninger uten alvorlige ulykker. Da første verdenskrig bryter ut, frykter britene et tysk luftskipbombardement, og befolkningen observerer luftskip som viser seg å være innbilning – den tids ufoer. Da de blir tatt i bruk mot slutten av krigen, blir luftskipene en militær fiasko. Størrelsen kombinert med dårlige manøvreringsevner gjør at mange zeppelinere blir skutt ned. Men det manglende krigspotensialet stopper ikke utviklingen av luftskipene.
Det er særlig én mann i Tyskland som driver utviklingen fremover. Hugo Eckener har blitt leder av firmaet Luftschiffbau Zeppelin. Han begynner systematisk å forbedre teknologien og å profesjonalisere ingeniører og meteorologer. Etter at krigen er slutt i 1918, trues det tyske firmaet av Versaillestraktaten, som forbyr konstruksjon av luftskip i Tyskland. Men Eckener redder produksjonen ved å sikre seg en ordre på et luftskip til den amerikanske marinen.
Luftskipene blir stadig større og dyrere. Derfor planlegger Eckener hvordan han kan få støtte fra tyske og amerikanske investorer: Tyskerne skal bygge verdens største skip, Graf Zeppelin, oppkalt etter oppfinneren. Da luftskipet, som har plass til tjue passasjerer, står klart i 1928, sprer entusiasmen seg fra Tyskland til resten av verden.