Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fallschirmjäger units made the first airborne invasion when invading Denmark.

Hvem brukte fallskjermsoldater i krig først?

Også under 1. verdenskrig var det planer om å sette inn fallskjermtropper, men krigen sluttet før operasjonen kunne settes ut i livet.

SeM/Getty Images

Allerede under 1. verdenskrig overveide det amerikanske flyvåpenet å bruke fallskjermer til å sette inn grupper av soldater bak fiendens linjer. Men det ble med planene, for krigen sluttet før oppdraget kunne settes ut i livet.

I stedet ble tyskerne de første til å bruke fallskjermsoldater i krigstid. Mannen bak ideen var Luftwaffe-sjef Hermann Göring. I 1930-årene hadde han overvært en militærøvelse med fallskjermsoldater i Sovjetunionen og så straks et stort potensial i bruken av luftbårne soldater.

Den første enheten av Fallschirmjäger ble etablert i 1935 og lagt under luftvåpenet, som sto for rekrutteringen og treningen av soldatene.

Den første tyske operasjonen som involverte luftstyrker fant sted den 9. april 1940. Under invasjonen av Danmark ble fallskjermsoldater sluppet ut over Aalborg for å innta byens flyplass og nærliggende broer.

Senere i krigen brukte tyskerne også soldatene i stort antall under invasjonen av Norge, Nederland og Frankrike.

De første allierte fallskjermsoldatene under 2. verdenskrig ble satt inn av Sovjetunionen i februar 1942. Det skjedde nær den russiske byen Vjazma, som var besatt av tyskerne.

Les også:

Oppfinnelser

Nobels oppfinnelse kostet lillebror livet

28 minutter
Andre verdenskrig

Hvor intelligente var nazistene?

3 minutter
Oppfinnelser

Slik kom mennesket seg ut av sengen før vekkeruret

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul