Historiens første neonskilt ble satt opp i Paris i 1912.

Hvem fant opp neonrøret?

Hvor kunne vi for første gang oppleve lysende neonrør?

Historiens første neonrør kunne ses på verdensutstillingen i Chicago i USA, i 1893. Der stilte den serbiske oppfinneren Nikola Tesla ut sin nye lyskilde med neongass opplyst av strøm. Teslas neonrør var en videreutvikling av geisslerrørene, oppfunnet av den tyske fysikeren og glassblåseren Heinrich Geissler i 1857. I likhet med Tesla fikk han edelgasser i glassrør til å lyse ved å tilføre dem strøm.

Teslas rør slo ikke gjennom med en gang, men i 1912 solgte franskmannen Georges Claude et reklameskilt av neonrør til en barberer i Paris. Publikum lot seg rive med av de lysende rørene, som ble kalt «flytende ild» på folkemunne. Ikke lenge etter tok neonrørsalget av i Europa. Og i 1923 ble de første neonreklamene satt opp i USA, da en bilforhandler i Los Angeles kjøpte to skilt av Claude.

Pioneer Club i Las Vegas har et av byens mest berømte neonskilt.


Deretter gikk utviklingen raskt. Blant annet var det i 1927 hele 750 neonskilt bare i New York. De første neonskiltene i Norge ble satt opp i 1926, men det store gjennombruddet her til lands kom først på 1930-tallet.

Kanskje du er interessert i