Shutterstock
the first roller skates were patented in 1863

Hvem gikk først på rulleskøyter?

De første moderne rulleskøytene ble patentert i 1863, men allerede hundre år før hadde en belgier prøvd konseptet - til sitt festselskaps store forbauselse...

Den første dokumenterte bruken av rulleskøyter fant sted i 1760-årene, da den belgiske oppfinneren John Joseph Merlin monterte hjul på et par skøyter. Oppfinnelsen ble presentert på et maskeball der Merlin ville demonstrere sitt nye påfunn ved å rulle inn til festen mens han spilte fiolin.

Men ifølge øyenvitner gikk presentasjonen ikke etter planen: “Siden han ikke hadde mulighet til å sette ned farten eller styre retningen, kastet han seg inn i et speil til en verdi av over 500 pund, knuste det til atomer, slo instrumentet stumper og stykker og gjorde alvorlig skade på seg selv.”

Tross den noe uheldige fødselen ble rulleskøytene med tiden en stor suksess – spesielt etter at de første moderne rulleskøytene ble patentert i 1863.

I stedet for Merlins stive skøyter, der hjulene var montert direkte på sålen, ble hjulene nå plassert side om side på en bunn med gummifjæring. På den måten fikk brukerne langt bedre kontroll med farten og retningen.