Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem oppfant motorsagen?

Motorsagens forgjenger – kjedesagen – ble egentlig oppfunnet til å redde liv på operasjonsbordet. Først da motoren ble tilføyd fikk sagen sin faste plass i skogsarbeidernes verktøykasse.

Sabine Salfer/Look and Learn

Det første patentet på en "endeløs motorsag" ble gitt i januar 1905. Ifølge patentsøknaden var målet med oppfinnelsen å fremstille et instrument til å felle store trær med.

Ideen om en hurtigsag med kjededrevne tenner var dog langt fra ny, om enn formålet var markant annerledes da de skotske legene John Aitken og James Jeffray fremstilte en kjedesag på slutten av 1700-tallet.

Datidens kirurgiske inngrep måtte skje i hui og hast hvis ikke den ubedøvede pasienten skulle forblø, og legene trengte derfor et redskap for raskt å skjære gjennom kjøtt og knokler.

Ifølge legene etterlot deres hånddrevne kjedesag et mindre sår og beskyttet nervene bedre enn en tradisjonell beinsag.

Kjedesagen hjalp babyer til verden

Kjedesagen kom imidlertid først og fremst til sin rett under fødsler. I en tid da keisersnitt ennå ikke var vanlig, kunne en vanskelig fødsel bli forvandlet til en tragedie hvis babyen lå feil vei eller ble sittende fast.

Løsningen var en symfysiotomi, der legen skar gjennom brusken som holder skambeinet sammen for å utvide kvinnens bekken. En kniv var ikke effektiv nok, mente legene, som tydde til kjedesagen som de anså for å være et mer effektivt og humant redskap.

Den kirurgiske kjedesagen gikk ut av bruk på slutten av 1800-tallet, da nye medisinske fremskritt økte kvinnenes sjanser til å overleve keisersnitt.

I stedet ble ideen om en sterk kjedesag plukket opp av driftige tømmerhuggere som forsynte sagen med en kraftig motor slik at sagen nå kunne frese seg gjennom tykke trestammer i stedet for det kvinnelige underliv.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul