Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem oppfant solbrillene?

I 1100-tallets Kina brukte f.eks. dommerne solbriller for å skjule sine følelser så de kunne være helt upartiske under rettssakene.

Shutterstock

Det første eksemplet på solbriller ble sannsynligvis oppfunnet av inuittene i Nord-Amerika eller Nord-Asia for omtrent 4000 år siden.

I det snødekte landskapet var blendende gjenskinn ofte et problem for inuittenes jegere. I verste fall førte snøblindhet til at de ikke var i stand til å skaffe mat.

Løsningen var en øyebeskytter laget av tre eller bein med en veldig smal sprekk i.

På jakt bruker inuittene fortsatt snøbriller. De er stort sett identiske med forfedrenes.

© Julian Idrobo

På 1100-tallet satt kinesiske dommere med øynene skjult bak mørke briller.

Vitnene måtte ikke kunne lese dommernes følelser og tilpasse utsagnene sine deretter. Brilleglasset var laget av tynnslipt brun kvarts.

I 1913 oppfant fysikeren William Crookes de første egentlige brillene som blokkerte ultrafiolett lys, og i begynnelsen av 1920-årene begynte de mørke brillene å bli moderne da stumfilmstjerner brukte dem til å beskytte øynene mot det sterke lyset i studioene.

VIDEO – Se de siste 100 års solbrillemote her:

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul