Bridgeman
Verdens første bil Benz Patent-Motorwagen

Hvem oppfant verdens første bil?

Carl Benz ledet an i kappløpet om å skape verdens første bil - og presenterte en litt utradisjonell modell med tre hjul.

Verdens første bil ser dagens lys

Den tyske ingeniøren Carl Benz var en hårsbredd foran konkurrentene Gottlieb Daimler og Wilhelm Maybach da han den 29. januar 1886 tok patent på verdens første bil, Benz Patent-Motorwagen.

Bilen var litt pussig konstruert med tre hjul – mot de fire hjulene som senere er blitt standard. Verdens første bil var drevet av en liten firetaktsbensinmotor som med sin ene sylinder kunne yte hele 0,75 hestekrefter.

Verdens første bil ble produsert i 25 eksemplarer

Motoren var utviklet av Carl Benz men finansiert av hans kone Bertha, som - fordi hun var gift - ikke kunne gjøre krav på patentet på verdens første bil. Til sammen ble Benz Patent-Motorwagen produsert i 25 eksemplarer, før modellen ble pensjonert.

Faktisk var det Bertha Benz som fikk overbevist verden om mulighetene i den nye bilteknologien. I 1888 kjørte hun – angivelig uten at Carl Benz’ visste det – en tur på 194 kilometer i Benz Patent-Motorwagen no. 3, helt alene. Bilen var kommet­ for å bli.

Les historien om hvordan Bertha Benz i all hemmelighet testet sin manns teknikk før verdens første bil ble presentert.