Hvor gammel er musketten?

Når begynte man å bruke musketter i Europa?

Veiledning til muskettlading anno 1607: 1) Litt krutt helles i fenghullet. 2) Krutt og kule trykkes ned med ladestokken. 3) Den tente lunten settes fast på hanen. 4) Støtt våpenet med ladestokken og fyr løs.

Musketten ble tatt i bruk av spanske styrker rundt 1520. Våpenet skilte seg ut fra den tidligere arkebusen ved å være kraftigere og så tung at det måtte støttes i en muskett­gaffel når det skulle brukes.

I likhet med arkebusen ble musketten i sin opprinnelige form avfyrt med en glødende lunte som var festet til en hane. Når skytteren trykket på avtrekkeren, slo hanen gløden ned i fengkruttet som lå i et lite hull ved siden av løpet. Dette antente kruttladningen inne i løpet, og fikk kulen av gårde mot målet.

Teknikken var en stor forbedring i forhold til 1400-tallets håndkanoner. Her måtte skytteren holde våpenet med den ene hånden mens han stakk lunten ned til fengkruttet med den andre. Samtidig skulle han prøve å sikte, og resultatet var en svært haltende presisjon.

Arkebusens avløser musketten var både lengre og hadde større kaliber.

På slutten av 1600-tallet fikk musketten en såkalt flintlås. I stedet for lunten hadde hanen et stykke flint. Når våpenet ble avfyrt, slo flinten en gnist som antente fengkruttet.

Midt på 1800-tallet ble flinten erstattet av en fenghette. Men få tiår senere ble musketten faset ut til fordel for bakladningsgevær, der hele avfyringsprosessen foregikk inne i våpenet.