Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Veiledning til muskettlading anno 1607: 1) Litt krutt helles i fenghullet. 2) Krutt og kule trykkes ned med ladestokken. 3) Den tente lunten settes fast på hanen. 4) Støtt våpenet med ladestokken og fyr løs.

Teknikk - Oppfinnelser

Hvor gammel er musketten?

Når begynte man å bruke musketter i Europa?

Musketten ble tatt i bruk av spanske styrker rundt 1520. Våpenet skilte seg ut fra den tidligere arkebusen ved å være kraftigere og så tung at det måtte støttes i en muskett­gaffel når det skulle brukes.

I likhet med arkebusen ble musketten i sin opprinnelige form avfyrt med en glødende lunte som var festet til en hane. Når skytteren trykket på avtrekkeren, slo hanen gløden ned i fengkruttet som lå i et lite hull ved siden av løpet. Dette antente kruttladningen inne i løpet, og fikk kulen av gårde mot målet.

Teknikken var en stor forbedring i forhold til 1400-tallets håndkanoner. Her måtte skytteren holde våpenet med den ene hånden mens han stakk lunten ned til fengkruttet med den andre. Samtidig skulle han prøve å sikte, og resultatet var en svært haltende presisjon.

Arkebusens avløser musketten var både lengre og hadde større kaliber.

På slutten av 1600-tallet fikk musketten en såkalt flintlås. I stedet for lunten hadde hanen et stykke flint. Når våpenet ble avfyrt, slo flinten en gnist som antente fengkruttet.

Midt på 1800-tallet ble flinten erstattet av en fenghette. Men få tiår senere ble musketten faset ut til fordel for bakladningsgevær, der hele avfyringsprosessen foregikk inne i våpenet.

Les også:

Oppfinnelser

Når ble lighteren oppfunnet?

2 minutter
Oppfinnelser

Hvem red først på hest med stigbøyler?

2 minutter
Oppfinnelser

Kongen gjorde paraplyen moderne

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Tast inn e-postadressen din for å motta en e-post med anvisninger for å nullstille passord.
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode

Nytt passord

Enter a password with at least 6 characters.

Passord er påkrevd
Vis Skjul