Book Worm/Imageselect

Hvor kom larveføttene fra?

Larveføtter ble oppfunnet av en amerikaner som forsøkte å løse en utfordring for skoghuggere i det nordøstlige USA. Senere fikk larveføtter en viktig militær anvendelse.

Da de første stridsvognene ble utviklet under 1. verdenskrig, kom inspirasjonen fra sivile arbeidsmaskiner som var blitt satt i produksjon noen år før.

Patentsøknader fra 1800-tallet viser at tanken om larvekjeder er gammel, men det var først ved århundrets slutt at en oppfinner klarte å fremstille en modell som kunne brukes i praksis.

Alvin Orlando Lombard var smed og laget redskaper til tømmerindustrien i Maine i det nordøstlige USA. Han så at tømmerhoggerne ville bli mye mer effektive hvis de fikk motorkjøretøyer som de kunne flytte de tunge trestammene med.

Kjøring i de uveisomme skogene krevde godt veigrep, og Lombard slengte seg dermed inn i kappløpet om å utvikle larvekjeder.

De første utgaver var dampdrevne

I 1901 var den første Lombard Log Hauler klar til bruk. Den lignet et lokomotiv men hadde larvekjeder bak og kunne utstyres med hjul eller ski foran.

Kjøretøyet var dampdrevet mens senere utgaver fikk dieselmotorer.

Frem til 1917 produserte Lombard 83 eksemplarer av maskinen som på dette tidspunktet kunne gjøre mer enn 20 trente hesters arbeid.