Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor lenge har kvinner brukt leppestift?

Røde lepper har vært et symbol på status og skjønnhet helt siden de første kjente sivilisasjoner. Det var oldtidens grekere og middelalderens europeere som fant på å forbinde røde lepper med noe uanstendig.

Blodrøde kvinnelepper har satt spor etter seg nesten 5000 år tilbake i historien. I oldtidens Sumer – et område i nåtidens Irak – knuste innbyggerne rødlige edelstener og pyntet ansikt og lepper med det fine støvet.

Mer sparsommelige sumerere brukte bl.a. rød leire og saften av frukt og grønnsaker til å gi leppene mer glød.

Egypterne betraktet også fargede lepper som attråverdige og eksperimenterte med et vell av stoffer for å frembringe røde, lilla og svarte leppestifter.

Noen av stoffene – f.eks. brom – var veldig farlige og forgiftet langsomt brukerne.

Hos egypterne brukte både menn og kvinner farge på leppene som et tegn på høy sosial status.

Men andre sivilisasjoner betraktet leppestift med mistro og mislikte det – prostituerte og andre marignaliserte grupper var f.eks. de eneste som farget leppene i blant annet old­tidens Hellas, deler av Europa i middel­alderen og i Victoria-­tidens England.

Den moderne leppestiften kom på markedet i 1880-årene. Da begynte franske parfymerier å selge leppe­farge som harde stifter innpakket i silke­papir. Stiftene var laget av bl.a. talg, amerikansk olje og bivoks.

Det var så lett å smøre på dem at leppestiften fikk fast plass foran speilet hos mange kvinner i de første tiårene av 1900-tallet – godt hjulpet av tidens moteikoner: Stumfilmstjern­ene som brukte leppestift til å under­streke mimikken sin på lerretet.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul