Nautilus fikk denne formen i Walt Disney-konsernets filmatisering av Jules Vernes undervannsodyssé.

Jules Verne så inn i fremtiden da han skrev science fiction-eventyr

Jules Verne, science fiction-litteraturens opphavsmann, skrev om en verden full av teknologi som ikke fantes. Jules Verne tvilte aldri på at de fantastiske maskinene vill bli oppfunnet en dag, og historien har gitt ham rett.

25. mars 2013 av Esben Mønster Kjær

Jules Verne hentet ideene fra forskningen

"Den har en mektig virkning, denne kraftkilden, lydig, raskt, enkelt tilfredsstiller den alle behov. Alt skjer ved dens hjelp. Den gir meg lys og varme, den er sjelen i mitt mekaniske apparatur. Denne kraftkilden er elektrisiteten."
- Kaptein Nemo i "En verdensomseiling under havet", 1870.

Jules Verne reiste i tankene. Hans 53 eventyrlige fortellinger foregikk i ubåter dypt under havflaten, i flygende skip over himmelrommet eller i enorme granater på vei mot Månen. Ideene hentet han direkte fra forskningen, for han fulgte ivrig med på 1800-tallets enorme landevinninger innen både teknikk og vitenskap.

Jules Verne oppfant Nautilus på en verdensutstilling

Ingen av Jules Vernes bøker er bedre kjent enn "En verdensomseiling under havet". Historien om kaptein Nemo og undervannsbåten Nautilus er blitt gjenfortalt utallige ganger – i bøker, filmer, tegneserier og dataspill.

Ideen om Nautilus meldte seg da Verne besøkte verdensutstillingen i Paris i 1867. Blant mange tekniske vidundere så han ubåten Plongeur – et eksperimentfartøy fra den franske marinen. Da verne begynte å skrive, kopierte han ubåten, men ikke motoren. Plongeur ble drevet frem av trykkluft, en kraftkilde som viste seg å være betraktelig underdimensjonert.

Elektrisitet ville erobre dypet

Verne ga i stedet sin Nautilus en elektromotor. På Paris-utstillingen hadde han nemlig også sett noen av de første primitive elektroapparatene. Som følge av sin nysgjerrighet, fantasi og logiske sans forutså han hvordan de første brukbare ubåtene ville virke. På samme måte traff han blink også med spådommene om luftfart, måneferder og masseødeleggelsesvåpen i andre av sine bøker.

Last ned artikkelen

Last ned hele artikkelen og les mer om Jules Vernes oppfinnelser.

Kanskje du er interessert i