Lampeselger tok verdens første selfie

Selfien er langtifra noen ny oppfinnelse. Alt i 1839 tok en amerikansk lampeselger verdens første fotoselvportrett.

Ble til på gaten i Philadelphia

Verdens første selfie ble tatt på høsten 1839 av amatørkjemikeren Robert Cornelius foran hans fars lampeforretning i Philadelphia. Fototeknikken som Cornelius brukte for å ta det banebrytende bildet – daguerrotypiet – var blitt offentliggjort bare få måneder i forveien av den franske maleren og oppfinneren Louis Daguerre.

Bestilling skapte interesse for fotografiet

Cornelius jobbet i sin fars lampeforretning i Philadelphia og hadde fra han var svært ung stor interesse for kjemi. Interessen ble bare større i 1839 da oppfinneren Joseph Saxton ba ham lage en lysfølsom sølvplate som kunne brukes til å ta fotografier med.

Krevde stor tålmodighet

Oppgaven ga Cornelius lyst til selv å eksperimentere med den nye teknologien, og med sitt eget kamera videreutviklet han teknikken. Bildet av ham selv ble hans første resultat og dermed også historiens første selvportrett.

På denne tiden kunne eksponeringstiden vare i helt opptil 15 minutter, og derfor var det viktig å stå helt stille mens bildet ble tatt.

Ble nok en gang lampeselger

Suksessen fikk Cornelius til å etablere to av verdens tidligste fotografstudier i USA mellom 1841 og 1843. Men konkurransen tiltok, flere studier kom til, og Cornelius valgte å avslutte karrieren som fotograf. I stedet vendte han tilbake til familiens lampeforretning.