Nobelprisen i tall

I 1888 leste dynamittens oppfinner Alfred Nobel sin egen nekrolog med overskriften «Dødens handelsmann er død». Artikkelen var en feil, men Nobel innså hvordan han kom til å bli husket. Derfor opprettet han et fond som siden 1901 har utdelt verdens mest prestisjetunge pris – Nobelprisen.

40 kvinner har fått en Nobelpris. 12 av dem har fått fredsprisen, 12 har mottatt prisen i litteratur, og 10 er tildelt Nobelprisen i medisin. Kjemiprisen er gitt til kvinner 4 ganger, fysikkprisen 2. Marie Curie fikk en av hver. Bare 1 kvinne har mottatt den såkalte Nobels minnepris i økonomisk vitenskap. I 2010 var det ingen kvinnelige nobelprisvinnere.

6 Nobelpriser har den fransk-polske Curie-familien å slå i bordet med. Ekteparet Marie og Pierre Curie vant til sammen tre Nobelpriser i fysikk og kjemi. Datteren deres Irène Joliot-Curie og svigersønnen Frédéric Joliot-Curie ble i 1935 tildelt prisen i kjemi. Marie og Pierre Curies andre svigersønn, Henry Labouisse, tok imot fredsprisen i 1965 i egenskap av sin stilling som direktør for prisvinneren, FNs barnefond UNICEF.

1949 var året da den kanskje mest kontroversielle Nobelprisen i medisin ble utdelt. Vinneren var den portugisiske legen Egas Moniz, som fikk prisen for «sin oppdagelse av den terapeutiske verdien av lobotomi ved visse psykoser». Behandlingsmetoden gikk ut på at nervebanene fra frontallappen i hjernen ble kappet. Koret av kritikere var stort, og i begynnelsen av 1960-årene var lobotomi blitt forbudt i de fleste europeiske land.

1 gang har en nobelprisvinner måttet dele prispengene med en person som ikke selv ble tildelt prisen. I 1995 fikk den amerikanske økonomen Robert E. Lucas, Jr. Nobels minnepris i økonomisk vitenskap. Diplomet og gullmedaljen fikk han beholde. Men det følger også en million dollar med prisen, og pengene måtte Lucas dele med sin ekskone. Ved skilsmissen sju år før hadde hun fått inn en klausul om at hun skulle ha halvparten av pengene hvis han noen gang fikk Nobelprisen.

4 personer har mottatt Nobelprisen 2 ganger. I 1903 og 1911 fikk Marie Skłodowska Curie Nobelprisen i henholdsvis fysikk og i kjemi. I 1954 fikk Linus Pauling prisen i kjemi, og åtte år senere mottok han fredsprisen for sitt arbeid med at få atomprøvesprengninger over bakken forbudt. John Bardeen fikk prisen i fysikk i 1956 og 1972. Og i 1958 og 1980 mottok Frederick Sanger prisen i kjemi.

50 ganger har Nobelprisen i kategoriene fred, fysikk, kjemi, litteratur eller medisin ikke blitt utdelt. De fleste avlysningene skyldtes første og andre verdenskrig, som til sammen har vært årsaken til hele 32 av avlysningene. De andre gangene prisene ikke har blitt utdelt, har mangelen på egnede kandidater vært årsaken, særlig når det gjelder fredsprisen. Det har skjedd 20 ganger at den ikke er blitt utdelt.

4 nobelprisvinnere er blitt tvunget til å takke nei til prisen. I protest mot at den tyske antinazisten og pasifisten Carl von Ossietzky fikk fredsprisen for 1935, forbød Hitler tyskerne Richard Kuhn, Adolf Butenandt og Gerhard Domagk å ta imot prisene sine. I 1958 tvang sovjetiske myndigheter forfatteren Boris Pasternak til å avslå Nobelprisen i litteratur, fordi de mente – ironisk nok – at prisen bare hyllet vestlig kultur.

2 personer har avslått å motta Nobelprisen. I 1964 takket den franske filosofen og forfatteren Jean-Paul Sartre nei til litteraturprisen. Han forklarte at han ikke ville risikere at hederen og pengene endret ham. Ni år senere avslo den vietnamesiske politikeren og diplomaten Le Duc Tho fredsprisen. Han var tildelt prisen sammen med den amerikanske utenriksministeren Henry Kissinger for rollen de hadde spilt ved fredsslutningen i Vietnamkrigen. Le Duc Tho takket nei fordi han mente at krigen ikke var slutt.

150 782 svenske kroner (omtrent 7,7 millioner i dag) ble tildelt hver vinner da Nobelprisene ble utdelt første gang i 1901. Da, som i dag, er størrelsen på prisen avhengig av fondets avkastning året før. Siden 2001 har vinnerbeløpet imidlertid ligget på 10 000 000 svenske kroner.

Lawrence Bragg er tidenes yngste nobelprisvinner. Den britiske fysikeren fikk prisen i 1915 for arbeidet sitt med analyse av krystallers struktur ved hjelp av røntgenstråler. Han var da bare 25 år gammel. Den amerikanske matematikeren og økonomen Leonid Hurwicz er den hittil eldste nobelprisvinneren. Da han fikk prisen i økonomi i 2007, var han fylt 90,

543 ganger er Nobelprisen blitt utdelt mellom 1901 og 2010. Til sammen er 813 personer og 20 organisasjoner tildelt prisen. 213 ganger har to eller flere prisvinnere delt prisen.