Ny dykkerdrakt skal finne datamaskin fra oldtiden

Verdens mest avanserte dykkerutstyr blir nå gjort klart til å lete etter verdens eldste datamaskin på havbunnen.

1. september 2014

Exosuit skal finne datamaskiner i vrak

I år 1900 fant svampdykkere et skipsvrak fra romersk tid utenfor den greske øya Antikhytera. I vraket lå en merkelig, tannhjulsdrevet mekanisme som viste seg å være verdens eldste, analoge datamaskin. Nå vil en gruppe forskere ned til det 2000 år gamle vraket igjen for å undersøke om det fantes andre, lignende mekanismer i skipet. Siden deler av vraket ligger på 120 meters dyp, må gruppen bruke verdens mest avanserte dykkerdrakt – Exosuit.

«Det er i grove trekk en bærbar ubåt. Trykket i drakten er ikke annerledes enn å være ute i frisk luft», forklarer dykkerspesialisten Phil Short til newscientist.com. Han er en av dykkerne som skal delta i ekspedisjonen.

Oldtidsvrak skjuler hemmeligheter


Short og resten av gruppen er overbevist om at vraket skjuler flere hemmeligheter. En forundersøkelse i fjor avslørte at deler av lasten fortsatt ligger spredt utover havbunnen, og at et annet, hittil ukjent skipsvrak ligger i nærheten. Hvis gruppen finner en ny oldtidsmekanisme eller bare flere deler av den gamle, kan det hjelpe forskerne med å finne ut nøyaktig hvordan den fungerte.

Med vanlig utstyr kan dykkere bare arbeide noen minutter om gangen nede ved Antikhytera-vraket.

Kanskje du er interessert i