Nysgjerrig nederlender revolusjonerte astronomien
To små gutter, en tilfeldig observasjon og en nysgjerrig optiker ble starten på en revolusjonerende oppfinnelse som fikk uante konsekvenser for en av historiens eldste vitenskaper - astronomien.

Kikkerten har hatt mange funksjoner opp gjennom tidene, og under 2. verdenskrig ble kikkerten flittig brukt av militært personell såvel som sivile når det skulle fanges opp luftfartøy.
Siden tidenes morgen har alle større sivilisasjoner spekulert over himmelens astronomiske fenomener, og for flere religioner ble solen, månen, stjernene og planetene et essensielt omdreiningspunkt. For eksempel innstiftet Lakota-folket i Nord-Amerika en rekke rituelle tradisjoner som særlig soldansen er kjent som.
Av samme årsak regnes astronomien som en av de eldste vitenskaper, men astronomien slik vi kjenner den i dag, ble for alvor en realitet da en nysgjerrig nederlender fikk en idé.
Tre nederlendere fikk samme fikse idé
Tre nederlendere oppfant kikkerten uavhengig av hverandre i 1608. En av dem var brillemakeren Hans Lippershey, som var først ute med patentsøknad.
Det finnes flere teorier om hvordan Lippershey fikk idéen. Den mest utbredte er at han så noen gutter som la to brilleglass utenpå hverandre, og da de så på en værhane langt borte, så den ut til å komme nærmere.
Nederlandske kikkerter som forstørret tre ganger, ble ettertraktet.