Getty Images

Samuel Colt fant opp verdens kraftigste svartkruttrevolver

“Gud skapte mennesket – men Colt gjorde dem like”. Det var omkvedet i 1800-­­tallets Amerika etter at Samuel Colt hadde funnet opp sin revolver.

Da Colt tok patent på oppfinnelsen i 1835, var det under navnet «revolving pistol», roterende pistol, som snart ble forkortet til «revolver».

Coltfabrikkens mest berømte seksløper er Colt 45 fra 1873, også kalt The Peacemaker – fredsskaperen.

1831

Skipsror gir ideen

Samuel Colt blir sendt til sjøs av sin far som 17-åring, og om bord fascineres han av den sinnrike konstruksjonen til skips­roret:

«Samme hvilken vei roret dreide, kom hver av eikene direkte på linje med en kobling som kunne låses og holde roret».

Han lager en modell i tre, og da han kommer i land, overfører han prinsippet til en helt ny prototype av en pistol, der ­«eikene» er kamrene i magasinet.

1835

Patentet blir avvist

Da Colt i 1832 søker patent på revolveren sin, blir han i første omgang avvist.

Designet baserer seg i for stor grad på den første håndholdte flintlåsrevolveren som ble oppfunnet 17 år tidligere av amerikaneren Elisha H. Collier, og som også har en sylindermekanisme.

Men Colts revolver er annerledes fordi alle delene kan lages maskinelt og skiftes ut når de blir slitt. Colts revolver koster derfor bare 1/3 av Colliers, og er svært enkel å reparere.

Etter tre år får Colt omsider patent på revolveren sin, og ved hjelp av sitt store selgertalent greier han å få halt i land en ordre på 75 revolvere til hæren.

Fabrikken hans greier imidlertid ikke å levere raskt nok, så ordren blir kansellert og Colt går konkurs.

1846

Den meksikanske krigen redder Colt

Lykken snur for Colt da den meksikansk-amerikanske krigen bryter ut i 1846, og han får en ordre på 1100 revolvere til den amerikanske hæren.

Soldatene blir utstyrt med hans nyeste modell, den to kilo tunge Walker Colt-revolveren, som er den kraftigste svartkruttrevolveren som noen gang er laget.

Westernhelter som Wyatt Earp og Bat Masterson hadde Peace-makeren som sin mest trofaste ­følgesvenn. Og senere berømtheter som Lawrence of Arabia og ­den amerikanske generalen George Patton gjorde den verdenskjent. Sistnevnte var sjelden å se uten de to Peacemakerne sine med elfenbeinskjefte i et belte om livet.

© Polfoto/Corbis

1850

Colt spiller land ut mot hverandre

Rundt 1850 er Europa herjet av revolusjoner, kriger og våpenkappløp, noe den drevne Colt utnytter kynisk.

Han lar ett land få ­vite at fiendene nettopp har lagt inn en ordre på Colt-revolvere, og i frykt for å bli hengende etter i våpenkappløpet føler det andre landet seg tvunget til å kjøpe.

I løpet av få år selger Colt over 250 000 revolvere av typen «Colt 1851 Navy». Og etterfølgeren, «Colt Army Model 1860», produseres i over 200 000 eksemplarer.

I 1861 trer han inn som frivillig på Nordstatenes side i den amerikanske borgerkrigen med obersts rang, men kom­paniet hans kommer aldri i kamp. Samuel Colt dør året etter.