Tyrkisk admiral reddet Columbus' kart

Da Piri Reis-kartet ble funnet i 1929, imponerte det historikere verden over med sin detaljerte beskrivelse av europeernes første reiser til Amerika.

Piri Reis brukte Columbus' kart til å skape et forseggjort sjøkart.

© AGE/Scanpix

Et gulnet kart landet i 1929 på museumsdirektør Halil Ethems kontor. Det hadde dukket opp under opprydningen i de osmanske sultanenes palass Topkapi i Istanbul i forbindelse med ombyggingen til museum.

Kartet viste Atlanteren og kysten på begge sider av havet i en sjelden detaljrikdom. Det mest interessante var imidlertid to notater på kartet: «Kysten og øyene på dette kartet er gjengitt etter Columbus' kart», fortalte det ene, skrevet på tyrkisk.

Det andre, ført inn med arabiske bokstaver og tall, anga datoen til år 919 i den islamske kalenderen. Året svarte til 1510 etter kristen tidsregning, noe som betydde at kartet hadde blitt til bare 18 år etter at Kristoffer Columbus kom til Amerika første gang.

Kartet var signert Piri Reis, en for lengst glemt admiral i den osmanske marinen.

Columbus' eget kart fra reisen til Amerika var for lengst gått tapt – og med det også mye kunnskap om oppdagelsen av den nye verden. Historikere i hele verden mottok derfor nyheten med begeistring. To år senere slo en av verdens ledende forskere fast at kartet var ekte.

Det stammet fra 1510 og var utarbeidet av Piri Reis, som befalte over hele den osmanske flåten.

Tok Columbus' mannskap til fange

Piri Reis utmerket seg på slutten av 1400-tallet blant annet ved å vise lederskap under kamper mot sjømakten Venezia og lange seilaser på Middel- havet. Til sjøs tegnet Piri Reis skisser av kystlinjene han så underveis. Han samlet også på sjøkart, og i 1501 innkasserte osmanen den største gevinsten.

Under et tokt langs den italienske og spanske kysten tok han noen sjøfolk til fange. Det viste seg at de hadde seilt med selveste Columbus og med om bord hadde de et kart som hadde tilhørt den berømte oppdageren.

Ni år senere, i 1510, brukte Piri Reis dette Columbus-kartet og alt han kunne skaffe av informasjon til å utarbeide et storslagent sjøkart. Foruten å notere på kartet at han hadde kunnskapen sin fra den store oppdagelsesreisende, gjentok admiralen også flere av Columbus' feil. Blant annet viste han Cuba som en halvøy som henger sammen med det amerikanske kontinentet.

Piri Reis brukte også arabiske og portugisiske kart samt et gammelt kart som kan ha vært tegnet av den greske geografen Ptolemaios.

Noen år senere ga Piri Reis dessuten ut en bok med en gjengivelse av kartet. En egen praktutgave av boken ble gitt til Suleiman den store, Det osmanske rikets største og lengst-sittende sultan. Det er trolig kartet fra denne boken som i 1929 dukket opp da sultanens palass ble forvandlet til museum.

Gaven til Suleiman var imidlertid ikke nok til å redde Piri Reis' liv. I 1551 mistet admiralen en stor del av osmanenes flåte da han tapte et avgjørende sjøslag mot portugiserne. Etter nederlaget fikk sultanen den 90 år gamle Piri Reis halshogd for å ha begått en feil.