Tyrkisk admiral reddet Columbus' kart
Da Piri Reis-kartet ble funnet i 1929, imponerte det historikere verden over med sin detaljerte beskrivelse av europeernes første reiser til Amerika.

Piri Reis brukte Columbus' kart til å skape et forseggjort sjøkart.
Et gulnet kart landet i 1929 på museumsdirektør Halil Ethems kontor. Det hadde dukket opp under opprydningen i de osmanske sultanenes palass Topkapi i Istanbul i forbindelse med ombyggingen til museum.
Kartet viste Atlanteren og kysten på begge sider av havet i en sjelden detaljrikdom. Det mest interessante var imidlertid to notater på kartet: «Kysten og øyene på dette kartet er gjengitt etter Columbus' kart», fortalte det ene, skrevet på tyrkisk.
Det andre, ført inn med arabiske bokstaver og tall, anga datoen til år 919 i den islamske kalenderen. Året svarte til 1510 etter kristen tidsregning, noe som betydde at kartet hadde blitt til bare 18 år etter at Kristoffer Columbus kom til Amerika første gang.
Kartet var signert Piri Reis, en for lengst glemt admiral i den osmanske marinen.
Columbus' eget kart fra reisen til Amerika var for lengst gått tapt – og med det også mye kunnskap om oppdagelsen av den nye verden. Historikere i hele verden mottok derfor nyheten med begeistring. To år senere slo en av verdens ledende forskere fast at kartet var ekte.
Det stammet fra 1510 og var utarbeidet av Piri Reis, som befalte over hele den osmanske flåten.