Shutterstock

Verdens første jernbane

Verdens eldste jernbane ble bygget i årene rundt 1500. Helt frem til 1910 var det fangene på fortet eller trekkdyr som sørget for at toget kunne rulle opp og ned åssiden.

Historiens første jernbanekjøretøy rullet av gårde i den østerrikske byen Salzburg i årene rundt 1500.

Det lille toget – kalt Reisszug – ble brukt til å transportere matvarer og byggematerialer opp til festningen Hohensalzburg, som ligger på en liten høyde.

Reisszug

Lengde

190 m

Stigning (maks.)

67 %

Kapasitet

2500 kg

Toppfart

1,8 km/t.

Reisetid

5,45 min.

Fram til 1910 ble toget drevet manuelt av en kabel som ble trukket av fangene på fortet eller av trekkdyr som okser og hester.

Jernbanen ble bygget av erkebiskop Leonhard von Keutschach, som slo seg ned i festningen og regjerte over Salzburg fra 1495 til 1519.

Det var ingen vei opp til fortet, så erkebiskopen fikk bygget jernbanen som en tidlig form for heis der både hjul og skinner var av tre.

Den opprinnelige, 190 meter lange jernbanen er fortsatt i drift og brukes spesielt om vinteren når veiene opp den bratte åssiden er stengt på grunn av snøfall.

Jernbanen har blitt renovert flere ganger og har blant annet fått skinner av metall og en elektrisk motor som trekker toget opp.