Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verdens første jernbane

Verdens eldste jernbane ble bygget i årene rundt 1500. Helt frem til 1910 var det fangene på fortet eller trekkdyr som sørget for at toget kunne rulle opp og ned åssiden.

Shutterstock

Historiens første jernbanekjøretøy rullet av gårde i den østerrikske byen Salzburg i årene rundt 1500.

Det lille toget – kalt Reisszug – ble brukt til å transportere matvarer og byggematerialer opp til festningen Hohensalzburg, som ligger på en liten høyde.

Reisszug

 • Lengde

  190 m

 • Stigning (maks.)

  67 %

 • Kapasitet

  2500 kg

 • Toppfart

  1,8 km/t.

 • Reisetid

  5,45 min.

Fram til 1910 ble toget drevet manuelt av en kabel som ble trukket av fangene på fortet eller av trekkdyr som okser og hester.

Jernbanen ble bygget av erkebiskop Leonhard von Keutschach, som slo seg ned i festningen og regjerte over Salzburg fra 1495 til 1519.

Det var ingen vei opp til fortet, så erkebiskopen fikk bygget jernbanen som en tidlig form for heis der både hjul og skinner var av tre.

Den opprinnelige, 190 meter lange jernbanen er fortsatt i drift og brukes spesielt om vinteren når veiene opp den bratte åssiden er stengt på grunn av snøfall.

Jernbanen har blitt renovert flere ganger og har blant annet fått skinner av metall og en elektrisk motor som trekker toget opp.

Les også:

Oppfinnelser

Tesla ville skape trådløs strøm

27 minutter
Oppfinnelser

Franskmann foretok det første fallskjermhoppet

2 minutter
Oppfinnelser

Når fikk vi elektrisk lys?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul