Alt Lumière-brødrene tjente på oppfinnelsene sine, delte de likt mellom seg.

Video: Verdens første spillefilm fra 1895

Truet av konkurs kaster brødrene Lumière seg over en enorm oppgave: å skape verdens første filmapparat. I årevis strever de i opptil 16 timer daglig i kamp mot tiden og konkurrentene. I 1895 ønsker de velkommen til en ny æra: filmens epoke.

16. oktober 2014

En juledag 1895 vrimler overraskede franskmenn ut på gatene i Paris. På en lokal kafé har de nettopp sett verdens første ordentlige kinofilm, og de kan knapt tro sine egne øyne. Bilder som beveger seg. Nyheten sprer seg raskt over Paris, og snart vil alle inn og se spillefilm.

Brødrene Lumière lagde kortfilm for folket

Bak suksessen står de to franske brødrene Auguste og Louis Lumière, som med sin oppfinnelse, cinématografen, har skapt en verdenssensasjon: et kamera som ikke bare kan ta opp film, men også avspille levende bilder for et stort publikum. Deres første forestilling består av små, korte klipp med titler som "Arbeiderne forlater Lumières fabrikk" (46 sekunder), "Havet" (38 sekunder) og farsen "Gartneren" (49 sekunder). Men utviklingen av apparatet har ikke vært enkel, og det har tatt brødrene Lumière mange års hardt arbeid og slit før de kan invitere pariserne inn i kinosalen.


Les hele artikkelen om Brødrene Lumières oppfinnelse av verdens første filmkamera og spillefilm fra Historie nr. 16/2014 her.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i