Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Afrikas Stjerne

Den enorme sørafrikanske Cullinan-diamanten ble til Afrikas Stjerne

Boerkrigen førte til diamantfunn

Thomas Cullinan hadde jobbet seg opp fra murersvenn til lokal brakkebaron i den sørafrikanske Transvaal-provinsen, og i 1890-årene øynet han et nytt forretningspotensial. Han hadde funnet en liten diamant på et jorde og kalkulerte seg frem til at regnet hadde skylt den med seg fra et høydedrag som lå i nærheten.

Men eieren av høydedraget, Willem Prinsloo, ville ikke selge. Han hadde nettopp kjøpt gården for 570 pund, og han var sikker på at det fantes gull nede i bakken.

Boerkrigen fra 1898 til 1902 forandret situasjonen. Willem Prinsloo døde i 1898 og fikk aldri gravd etter gull, og krigen hadde ført hans datter og enearving til randen av konkurs. Hun tok derfor gladelig imot 52 000 pund som var summen Cullinan tilbød henne, og i 1903 gikk The Premier Diamond Mining Company i gang med gruvedrift på stedet.

Alt året etter hadde selskapet over 2000 ansatte, og 25. januar 1905 fant en av dem et diamantkrystall på hele 3106 karat.

Avledningsmanøver skulle sikre frakten

Cullinan-diamanten skulle til London. Det sies at Cullinan fikk lagd en kopi av glass. Den sendte han som en avledningsmanøver med et innleid dampskip, mens selve diamanten ble sendt som vanlig pakkepost. Riktignok som rekommandert sending.

Den ble sendt videre til av verdens ledende eksperter, Asscher i Amsterdam, som gransket den i halvt år før han delte den opp. Den ble til Afrikas Store Stjerne som med en vekt på 530,2 karat var den største slepne diamanten i verden, samt ti andre som alle er en del av de britiske kronjuvelene. Restene ble til 93 briljanter.

Les også:

Råstoff

Diamanter: Slik sikret De Beers seg et verdensherredømme

7 minutter
Råstoff

Koh i Noor-diamanten

2 minutter
Råstoff

Eureka!

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul