Hope-diamanten

Hope-familiens dyreste arvestykke ble solgt for å finansiere et utsvevende liv

Diamanten kunne ikke redde ekteskapet

Lord Francis Hope levde i sus og dus. Han var gift med en lettlivet amerikansk sangerinne, May Yohé, og paret hadde lagt seg til dyre vaner. Faktisk så dyre at lord Hopes gjeld i 1896 var blitt så bunnløs at han ble slått konkurs.

I prinsippet kunne han nok ha gjort opp for seg. For han var nemlig i besittelse av en samling edelstener som også omfattet en kostbar diamant på 45,52 karat. Diamanten hadde vært i familiens eie et par generasjoner, og var derfor kjent som Hope-diamanten.

Men da lord Francis et par år tidligere arvet diamanten, hadde han gjort det på to betingelser. For det første skulle han ta familienavnet Hope (han var nemlig født Henry Francis Pelham-Clinton), og for det andre skulle han respektere forbudet mot noensinne å skulle selge diamanten.

Et håp verdt 20 millioner kroner

Men lord Francis var desperat, gikk rettens vei og fikk opphevet arveklausulen i 1901. Og så solgte han Hope-diamanten for et beløp tilsvarende drøyt 20 millioner kroner.

Men håpet var for lengst ute for ekteskapet. May Yohé hadde allerede sett seg varm på en annen spandabel riking, og i 1902 ble hun skilt fra lord Francis.