Koh i Noor-diamanten

Verdens mest berømte diamant ble gitt til den britiske dronning Victoria.

Imperiets juvel

Da maharajaen Ranjit Singh lå for døden i Punjab i 1839, bestemte han at den største diamanten han eide, den berømte Koh i Noor, skulle overlates til et tempel. Men slik kom det aldri til at gå.

Britene var i ferd med å overta landet, og da Punjab ble formelt innlemmet i det britiske imperiet i 1849, ble det også bestemt at dronning Victoria skulle få diamanten.

Men det var umulig å gi henne Koh i Noor som gave, for gaver utveksles mellom likeverdige.

Derfor ble det avtalt at den da bare 13 år gamle maharajaen, Duleep Singh, skulle reise til London og overrekke dronningen diamanten som et tegn på hans anerkjennelse av det britiske overherredømmet.

Skipet red av flere voldsomme stormer på den lange sjøreisen, og det brøt ut kolera blant mannskapet, men de nådde målet, og dronningen fikk sin diamant.

Duleep Singh levde i britisk eksil frem til han døde i 1893, og var bare på to korte besøk i India, og da med ekstreme sikkerhetsforanstaltninger.

Koh i Noor befinner seg fortsatt i Storbritannia. Den sitter i kronen som dronning Elisabeth - dronningmoren - benyttet ved spesielle anledninger frem til sin død i 2002.