Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

På 1800-tallet ble det bygd boretårn overalt i oljebyen Baku ved Det kaspiske hav.

Teknikk - Råstoff

Olje: Når ble oljen verdifull?

Olje har lenge vært en kjent natrurressurs, men når ble den egentlig verdifull?

Av olje lagde man asfalt i Babylon

Ifølge antikke kilder ble olje utvunnet og brukt til asfalt i Babylon for 4000 år siden. Oldtidens kinesere brukte også olje, som de blant annet fikk da de boret i historiens første oljebrønn rundt år 347 e.Kr. Brønnen var 240 meter dyp og ble boret med bambusstenger.

Oljen - det svarte gullet

Oljen var lenge en nyttig vare, men den ble ikke til "svart gull" før kanadieren Abraham Pineo Gesner fant opp raffineringsprosessen i 1846. Nyvinningen gjorde det mulig å lage parafin, og da den ble fylt på lamper, steg etterspørselen raskt.

Konkurransen om oljen økte

Frem til den elektriske lyspæren kom på markedet 50 år senere, var parafinlampen den primære lyskilden i europeiske og nordamerikanske hjem. Og det var særlig takket være olje fra Baku ved Det kaspiske hav at folk kunne nyte lyset.

I Nord-Amerika tok private opp konkurransen. Både i Canada og USA begynte entreprenører å bore etter olje på slutten av 1850-årene, og i begge land bredte oljefeberen om seg. Funn av nye kilder trakk til seg tusenvis av lykkejegere, på samme måte som gull gjorde, og det oppsto hele byer midt i ødemarken. Oppfinnelsen av forbrenningsmotoren fikk etterspørselen til å øke enda mer.

Les også:

New Year's Day in Babylon
Hverdagsliv

Prektige Babylon var verdens illeluktende sentrum

21 minutter
Råstoff

Gulljubileumsdiamanten

2 minutter
Råstoff

Hope-diamanten

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul