Orlov-diamanten

Den russiske grev Orlovs diamant vant ikke tsarinaens hjerte

Kopi av den berømte Orlov-diamanten fra "Reich der Kristalle"-museet i München.

Stjal bare det ene øyet

Flere berømte diamanter har nesten mytiske forhistorier. Det fortelles følgelig om Orlov-diamanten (189,62 karat) at den en gang var et av øynene på en religiøs statue i det indiske tempelet Srirangam.

Stedet lå omgitt av høye murer, og kristne hadde ikke adgang. Men en desertør fra den franske hæren konverterte til hinduismen og fikk derfor lov til å besøke tempelet. En natt fikk han sjansen til å pirke ut det ene øyet på statuen og flyktet med diamanten.

Kjøpt av russisk greve

Det finnes historiske beviser for at diamanten kom til Europa. Etter å ha skiftet eier en rekke ganger ble den store edelstenen kjøpt av den russiske greven Grigorij Grigorijevitsj Orlov. Han skjenket den til prinsesse Sophie Augusta Fredericka av Anhalt-Zerbst, som han forgudet.

Men Orlovs følelser var han dessverre alene om, og i 1745 giftet prinsessen seg med en annen beiler og ble til keiserinne Katharina den store av Russland.

Diamanten beholdt hun. Hun fikk den til og med montert i det russiske imperiets septer, og viste tross alt den forsmådde greven en viss resepekt ved å kalle opp diamanten etter ham og donere ham et mindre palass i St. Petersburg.

Hvor det ble av det andre øyet i statuen, vet ingen sikkert, men forskere mener at Koh i Noor en gang ha hatt en slik plassering.