Dickinson College

Dampskip fikk historiske rekorder i lasten

SS Kroonland var det til da største dampskipet i USA og var først til å sende et trådløst signal.

Da SS Kroonland ble sjøsatt i 1902, var fartøyet det største dampskipet i USAs historie. Det 170 meter lange passasjerskipet gikk de neste 12 årene i rute fra New York City til Antwerpen i Belgia, og underveis fikk skipet flere historiske rekorder i lasten.

Under en storm i desember 1903 fikk dampskipet problemer da roret ble smadret. Mens skipet navigerte bare med maskinkraft, sendte telegrafisten som den første i historien et trådløst signal over skipsradioen.

Meldingen gikk ut på at man ville søke havn i Irland for å få skipet reparert. Som et av fire fartøyer fra rederiet Red Star Line var Kroonland utstyrt med en radiostasjon, noe som nettopp var oppfunnet av fysikeren Guglielmo Marconi.

Julaften 1906 var Kroonland et av flere skip som mottok verdens første radiosending, der en mann talte, og en kvinne sang Händel. Overføringen var sendt av en kanadisk elektronikkprofessor, Reginald Fessenden.

I oktober 1913 var radioen på Kroonland endnu en gang i centrum, da telegrafisten opfangede et nødsignal fra skibet Volturno, som var brudt i brand.

Kroonland og 10 andre skibe kom det synkende fartøj til undsætning og fik reddet 520 af de ca. 650 passagerer og besætningsmedlemmer.

Kroonland blev senere transportskib for den amerikanske flåde.

Som transportskip ble Kroonland utstyrt med fire 102 mm-kanoner.

© U.S. Navy - U.S. Naval Historical Center Photo #: NH 41701