Mike Pitts
Invincible nyhed vrag

Enestående krigsskip avslører sine hemmeligheter

Britene erobret krigsskipet Invincible fra Frankrike i 1747 og ble så imponert­ over det at Englands krigsskip deretter ble bygget med dette som modell.

Kjempestore taljer, kanoner og endog en gulvmopp som britiske matroser vasket skipsdekket med for over 250 år siden. Det er blant de ca. 2000 gjenstandene som arkeologer nylig berget fra vraket av krigsskipet Invincible.

“Det er nok det best bevarte krigsskipet fra 1700-tallet i Storbritannia”, forklarer Dan Pascoe fra Bournemouth University, som står for bergingen.

Sand bevarte vrakdelene

Ifølge arkeologen var det britiske skipet fylt med proviant og utstyr da det i 1758 gikk på en sandbanke utenfor kysten av England i Den engelske kanal.

Vraket ble dekket av sand, så skip og utstyr er ekstremt godt bevart: “Vi finner gjenstandene på sin opprinnelige plass, og det forteller oss mye om livet om bord”.

Blant de personlige kuriositetene er en sjømanns krittpipe, en offisers krølltang til parykken samt flere flasker – mange med innholdet intakt.

I tillegg har arkeologene berget skipets seks tonn tunge baug, flere kanoner, en kanonport av tre samt rep, som ellers sjelden finnes bevart.

Invincible var spekket med kanoner

Invincible ble bygget i Frankrike i 1744, men britene erobret det etter et sjøslag tre år senere og innså straks at dets design var revolusjonerende.

Det strømlinjeformede skipet var med sine 55 m lengre enn de britiske og kunne laste langt flere kanoner under dekk.

Med 74 kanoner var fartøyet i stand til å avfyre en morderisk bredside. Skipstypen ble derfor ryggraden i den britiske flåten frem til slaget ved Trafalgar i 1805.

Vraket av Invincible ble funnet i 1979, men bare overfladisk undersøkt. Nå har den beskyttende sanden imidlertid flyttet på seg, og arkeologene besluttet derfor å hente opp vrakdelene før de går tapt.

Se opptak fra vraket og de mange bergede gjenstandene her: Copyright: Bournemouth University