Filmregissør vil sikre skatter fra Titanic for milliarder

Firmaet bak Titanic har gått konkurs og mer enn 5500 gjenstander fra skipet er lagt ut for salg. Dem har Hollywood-regissør James Cameron tenkt å by et svimlende beløp for.

I 1997 regisserte James Cameron filmen Titanic – men han har ikke lagt skipet bak seg.

© Creative Commons

Nå skal restene fra Titanic tilbake til Storbritannia. I hvert fall hvis det er opp til filmregissør James Cameron, som står bak den Oscar-vinnende filmen om det berømte skipet.

Til sammen er mer enn 5500 gjenstander hentet opp fra vraket, som ligger på nesten 4000 meters dyp rundt 650 kilometer utenfor kysten av New Foundland.

Og hele samlingen er nå lagt ut for salg fordi selskapet RMS Titanic, som hittil har hatt rettighetene til alle gjenstandene, er konkurs. Og de har primært oppbevart tingene skjult for offentligheten i en lagerhall i USA.

Bud på 1,8 milliarder kroner

Filmskaperen er klar med et bud på 165 millioner pund – noe som svarer til den svimlende summen av 1,8 milliarder kroner.

Så stort beløp blir nok også nødvendig, fordi samlingen for det første bare vil bli solgt til én kjøper slik at den forblir samlet. Og for det andre er den tidligere vurdert til 1,39 milliarder kroner (167 millioner dollar).

Mange av tingene fra skipet er hverdagsting fra passasjerene og interiør fra skipet – heriblant:

  • Hundrevis av smykker
  • En bowlerhatt
  • En bronse-engel fra skipets hovedtrapp
  • En lærveske
  • En kikkert

Hjem til Irland igjen

James Cameron har gått sammen med Robert Ballard, som fant vraket i 1985, National Maritime Museum i Greenwich og det britiske Royal Geographical Society for å by på samlingen.

Hensikten med å kjøpe Titanic-samlingen er å få gjenstandene tilbake til Belfast i Nord-Irland, der Titanic ble bygget. Her vil Cameron stille ut hele samlingen.