Forskere skaper verdens største skattekart

En gruppe spanske arkeologer og historikere har kartlagt hundrevis av skipsvrak i Nord-Amerika. De stammer helt tilbake fra Kristoffer Columbus' tid og var fylt med alt fra beinrester til gull.

Det første spanske skipet som forliste ved den nordamerikanske kysten, var Kristoffer Columbus' flaggskip Santa María.

Etter å ha endevendt alle kjente arkiver i fem år, har en gruppe forskere skapt en samlet oversikt over skip fra Det spanske imperium som har forlist i de nordamerikanske farvannene.

Listen strekker seg helt fra 1492, da Kristoffer Columbus' Santa Maria sank til Den spansk-amerikanske krigen i 1898. Til sammen 681 forlis er registrert med opplysninger om skipenes last, antall besetningsmedlemmer og hvordan de sank.

Skipene var lastet med slaver og våpen

Skipene transporterte blant annet slaver, våpen, krydder og sjeldne religiøse relikvier. Bare en fjerdedel av de 681 vrakene er gjennom tidene undersøkt av dykkere, men forskerne har ikke planer om å iverksette en større skattejakt:

“Vårt primære mål var å skape et redskap som kan hjelpe med å identifisere og beskytte vraksteder”, forteller gruppens leder, arkeolog Carlos León.

Kartet har presise posisjoner på mange av skips-vrakene, men noen er estimater.

© Grafikk av Carsten Skjold

Arbeidet fortsetter til neste år

Nå skal arkeologene i samarbeid med blant annet USA og Cuba, fastlegge hvilke skip som er i fare for å gå i stykker eller bli plyndret. Oversikten vil også være til stor hjelp for historikere, og forskergruppen er langt fra ferdige ennå.

Neste år fortsetter arbeidet denne gangen med skip som har forlist ved blant annet kysten av Columbia og Mexico.