På slutten av 1700-tallet ble krigsskipene til veritable kanonplattformer med opptil fire dekk spekket med tunge kanoner.

Hvor bred er et krigsskips bredside?

Hvor stor ildkraft hadde et linjeskips bredside?

En bredside er skipets utvendige sider mellom stavn og akterstavn. Men en bredside er også et mål for det maksimale antall kanoner et krigsskip kan avfyre fra samme side. 1700-tallets linjeskip med hundre kanoner kunne for eksempel avfyre en bredside på rundt 600 kilo kanonkuler.

Da de første seilskipene på midten av 1300-tallet ble utstyrt med kanoner, ble kanonene surret fast slik at de ikke forskjøv seg i sjøgang. Dermed kunne de bare skyte i én retning, så skipene la seg side mot side når de kjempet. Avfyring av alle kanonene på samme side av skipet ble snart døpt en bredside.

Det første skipet som kunne gi en slagkraftig bredside, var det engelske Henri Grâce à Dieu, sjøsatt i 1514. Skipet var utstyrt med 43 tunge kanoner og 141 små. Til tross for skipenes mange kanoner måtte de tett innpå hverandre for å trenge gjennom de tykke eikebordene i skroget. På et par hundre meters avstand ble de minste kanonene avfyrt mot master og seil.

Når skipene var omtrent hundre meter fra hverandre, skjøt de tyngste kanonene mot motstanderens kanondekk. I nærkamp siktet kanonene ofte under vannlinjen. Ofte spratt kulene bortover vannflaten, men dersom de traff, sank som regel skipet som var truffet.

Med 94 tunge kanoner hadde det spanske krigsskipet Santissima Trinidad fra 1769 historiens mest slagkraftige bredside.

Kanskje du er interessert i