Når døde den siste dronten?

Drontens lubne kropp, manglende flygedyktighet og totale fryktløshet overfor mennesker var med til å sette punktum for den sære fuglearten.

Drontens lubne kropp, manglende flygedyktighet og totale fryktløshet overfor mennesker var med til å sette punktum for den sære fuglearten.

Shutterstock

Den kalkunstore dronten levde på Mauritius til 1662. Dronten kunne ikke fly og var særdeles tillitsfull, noe som gjorde den til et lett bytte for sjømenn som la til på øya fra 1590-tallet.

Historikerne vet imidlertid at sjømenn – og senere kolonister – ikke var så glad i det seige kjøttet, så den egentlige årsaken til den ikke-flyvende fuglens utryddelse er trolig at sjømennene tok med griser, aper og andre dyr som spiste dronte-eggene.

Før dronten forsvant ble flere eksemplarer av fuglen brakt til Europa. Derfor er utseendet dens godt kjent, men forskerne vet praktisk talt ingenting om dens naturlige levemåte.

Antakelig kunne den veie opp til 20 kg, levde av bl.a. frukt og nøtter og la ett egg om gangen.

Dronten mistet muligens evnen til å fly fordi det ikke var noen rovdyr på Mauritius.

DNA-analyser av dronterester som finnes på ulike museer har vist at den store fuglen var i slekt med visse duearter.

Drontens nærmeste nålevende slektning er den såkalte manke-duen, som lever på den indiske øygruppen Nikobarene.