Svalbards hvaler var verdt en krig
Da Svalbard ble oppdaget, fikk hele Europa ferten av gull. Hvalbestanden i området var enorm, og bardene og spekket gjorde at de var verdt en formue. Men ingen eide Svalbard, og snart hørtes de første kanonskuddene langt nord i Polhavet.

Nederlandske hvalfangere ignorerte Englands krav på
Svalbard og drev hvalfangst som det passet dem.
Hvalfangerne kommer til Svalbard
De engelske hvalfangerne ser mistenksomt opp fra kokekarene da en gruppe fremmede plutselig nærmer seg langs stranden. Sommeren 1618 blir ikke Svalbard akkurat nedrent av folk, og denne bukta, Sir Thomas Smiths Bay, er normalt engelsk domene.
Gruppen stopper foran engelskmennene, og den forreste mannen presenterer seg som kaptein Huybrecht Cornelisz. Hvalfangerne stivner når de får høre det nederlandske navnet. Cornelisz svaier og snøvler – mannen er tydelig beruset.
Med ett legger han hånden på en tom kobbergryte og erklærer at alle engelske gryter er beslaglagt, og at hans menn skal tømme dem for kokt hvalspekk og frakte dem bort.
Forbløffet trer kaptein Heley frem for å snakke Cornelisz til fornuft: Bukta er engelsk, og stranden deres rettmessige arbeidsplass for koking av spekk til olje og tran. Selv på nederlandske kart er Sir Thomas Smiths Bay markert som «Den engelske bukt», poengterer han.
Men ingenting biter på nederlenderen. Tvert imot kaster han seg plutselig frem mot den engelske kapteinen. «Han kalte ham en bølle og en slyngel.
Så langet han ut etter Heley med en kniv, og hadde drept ham hvis ikke vi andre hadde kommet til og holdt ham tilbake med makt», skrev Heleys kollega kaptein Salmon senere i loggboken om opptrinnet.
Da gemyttene roer seg, fnyser kaptein Huybrecht Cornelisz hånlig: «Fang så mye dere vil. Vi tar oljen og senker dere etterpå likevel».
Med denne fornærmelsen forsvinner nederlenderne. Siste ord er imidlertid langt fra sagt i striden om Svalbard. På få år vil kampen om områdets beste fangstplasser nemlig vokse til et omfattende internasjonalt slagsmål.