Titanic sank etter en brann om bord

Brann herjet Titanic før avreisen fra England og svekket skroget på det legendariske skipet. Derfor ble sammenstøtet med et isfjell så fatalt, avslører nye bilder funnet på en auksjon.

Francis Godolphin Osbourne Stuart

Alle kjenner historien om Titanic, som i 1912 gikk til bunns på jomfruturen. Men ifølge journalisten og Titanic-eksperten Senan Malony kan ikke lenger sammenstøtet med et isfjell angis som hovedårsak.

Hans forskning viser at en brann hadde svekket Titanics skrog så mye at skipets side lett ble revet opp i kollisjonen med isfjellet.

Bilder avslørte brannskader

Teorien bygger han på nyfunne fotografier av det brannskadde Titanic. Bildene ble tatt av en ingeniør som var med på å bygge skipet. Fotoene hans ble i 2016 solgt på en auksjon der Malony for første gang så omfanget av skadene.

Brannen oppsto allerede mens Titanic ble bygd på et skipsverft i Belfast, Nord-Irland. Fartøyets drivstoff var kull, og i en av de enorme kullbingene brøt det ut en brann som ulmet i tre uker.

Skroget var rødglødende

Under sjøforklaringen to uker etter Titanics forlis fortalte en av skipets brannmenn at han hadde bekjempet brannen i fire dager, og at skroget var rødglødende og hadde slått seg da ilden var slukket.

Skadene ble raskt malt over for ikke å forsinke Titanics jomfrutur. Da luksusskipet tok om bord passasjerene i Southampton, England, la skipet uvanlig nok til med babord side inn mot kaien, slik at ingen skulle oppdage skadene på styrbord sides fremre tredjedel. Akkurat der traff Titanic et isfjell fem dager senere.

Det brannherjede og raskt overmalte området ble vist i dokumentarfilmen "Titanic – The New Evidence".

Les også:

Sjøfart

Derfor ble ubåter atomdrevne

2 minutter
Sjøfart

Milliardær bygger kopi av Titanic

1 minutt
Sjøfart

Vill luksus: Nå kan du besøke Titanic med ubåt

3 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!