OceanGate/Shutterstock

Titanic-turister forlist i miniubåt

Siden 2018 har turister betalt i dyre dommer for å komme tett på en av historiens tragedier. Akkurat nå kjemper nordamerikanske kystvakter for å redde fem av dem fra havbunnen.

Søndag 18. juni 2023 forsvant ubåten «Titan» utenfor kysten av Newfoundland. Uåten var på vei til Titanic-vraket med fem passasjerer som en del av selskapet OceanGates ekstremturisme.

Allerede samme kveld startet den amerikanske og kanadiske kystvakten en massiv redningsaksjon. Ubåten antas å ha nok oksygen til passasjerene i opptil fire dager.

Vraket ligger på 3800 meters dyp.

Luksusvrak blir turistmål

Titanic har ligget på havbunnen siden 1912, da luksusskipet gikk på et isfjell og endte opp med å synke på vei fra Southampton i England til New York i USA.

Siden 2018 har et firma tilbudt ubåtturer ned i dypet for å komme nær vraket fra katastrofen som kostet over 1500 mennesker livet.

Ubåten heter Titan og eies av det amerikanske firmaet OceanGate Expeditions. Selskapets direktør er også en av de fem passasjerene som har forsvunnet i dypet.

Titan har en kapasitet på fem passasjerer, kan dykke til 4000 meters dybde og tåle et trykk på 6800 tonn.

© OceanGate

Foruten OceanGate-sjefen huser den lille ubåten også den 58 år gamle britiske milliardæren Hamish Harding, den pakistanske forretningsmannen Shahzada Dawood og sønnen Sulaiman Dawood samt den franske dyphavsdykkeren Paul Henry Nargeolet.

Dykket mot vraket av det forliste Titanic var høydepunktet på en åtte dager lang tur som kostet 250.000 dollar eller 2,7 millioner kroner per deltaker.

Det var meningen at turen i ubåten skulle ta fem timer i alt.

Ble først funnet i 1985

Selv om Titanic sank allerede i 1912, ble det ikke funnet før i 1985.

Da fant man ut at skipets baug og hekk, som brakk i hvert sitt stykke under forliset, ligger ca. 600 meter fra hverandre.

Siden den gang har skipet vært hovedperson i Hollywood-storfilmen «Titanic» fra 1997 og nå – tragisk nok – i et turisteventyr som har gått helt galt.