Terrorraketter tvang Danmark-Norge i kne

Da København ble angrepet av Storbritannia i 1807, skjedde det med superraketten Congreve - utviklet af William Congreve. Raketten hadde ett klart taktisk mål: Terroriser sivilbefolkningen til de ber om fred.

Granater og raketter falt over København i tre dager og netter.

© Bridgeman Images & Historie/C.E. franklin

De første Congreve-rakettene falt over København om kvelden 16. august 1807. Noen kilder forteller at mange tusen raketter ble sendt mot København, men ifølge Congreve selv ble det bare skutt ut 300. Rakettenes stridshoder var fylt med en brennbar kjemisk blanding som sprutet glør.

Ifølge Congreve var rakettene hoved-årsaken til at omtrent 1/4 av byen brant ned. Han merket seg at britene den andre dagen, da det ikke ble skutt opp raketter, avfyrte rundt 1000 granater og brannprosjektiler, uten at det førte til større branner: «Men de to andre nettene, da det ble brukt raketter, brant byen ukontrollert».

Angrepet gjorde danskene rasende: «Å, England, dronning av nasjoner! Mor til så ærverdige sønner! Er det virkelig ditt verk?» het det i et flygeblad.

Den britiske kapteinen Thomas Browne overvar bombardementet og beskrev missilenes herjinger: «Vislingen av Congreves raketter i luften var en lyd man aldri hadde hørt før, og forferdelsen de skapte i København ble forsterket av at det var svært vanskelig å slukke det brennbare materialet de besto av».

Materialet kan ha vært en fosforblanding som ikke kan slukkes med vann, men dette er aldri blitt bevist.

I løpet av noen få timer brant det utallige steder i den tett befolkede byen. En britisk offiser ved navn Chambers kalte scenariet «det mest fantastiske, storartede og vakre synet jeg noensinne har sett. Fargene og farten når rakettene suser gjennom luften er mye villere enn jeg kunne forestille meg».

Men for Københavns skrekkslagne innbyggere var rakettenes himmelflukt på ingen måte vakker. Det var ren terror.

Rakettilden var så godt som umulig å slukke

William Congreve eksperimenterte med flere typer brennende materiale som skulle spres av raketten:

● De første brannrakettene var fylt med en blanding av harpiks, svovel, salpeter og antimon, som ble antent og sprøytet ut gjennom hull i stridshodet.

● Congreve eksperimenterte også med å fylle stridshodet med små, uthulte trestykker som inneholdt en kruttblanding og ble spredt underveis i luften.

● Under bombardementet av København var stridshodene muligens fylt med en fosforblanding som ikke kunne slukkes med vann.