Pressen elsket Teslas nesten magiske eksperimenter og spektakulære demonstrasjoner, men berømmelsen fikk Tesla til å tro at selv hans villeste drømmer kunne la seg gjøre. 

© Bridgeman Images

Teslas ville visjon: Ville gi kloden gratis strøm

Ideen bak Teslas trådløse energisystem var å sende elektrisitet trådløst fra kraftverkene til forbrukerne­. Men hvordan Tesla hadde tenkt seg det utført i praksis, skrev han aldri ned.

5. februar 2019 av Stine Overbye & Niels-Peter Granzow Busch

Teslas drøm var å sende høyspenning gjennom atmosfæren og jordkloden uten bruk av ledninger. 

Det enorme Wardenclyffe-tårnet var det første av vel 30 tårn som Tesla planla å bygge rundt omkring i verden for å gi kloden gratis strøm. Hvordan det skulle utføres i praksis, skrev han ikke ned, eller så visste han det ikke helt selv. 

Vil du ha Teslas visjon rett hjem? Klikk her og gjør hverdagen enklere

En nærliggende mulighet er at Tesla ville overføre strømmen gjennom både atmosfæren og jorden for å skape en strømkrets mellom tårnene. Han undervurderte imidlertid strømtapet ved begge metodene.

Klikk deg gjennom Tesla-tårnet, og fordyp deg i teknikken bak Teslas trådløse visjon

Teslas trådløse visjon lever videre

Hadde Tesla levd i dag, ville han kunnet glede seg over at hans visjon om trådløs strøm har blitt virkeliggjort: I dag er ikke lenger trådløs energioverføring en drøm. 

Overføringen av energi foregår ved hjelp av to spoler som fungerer som antenner. Avsenderantennen får strøm fra elnettet, og denne strømmen omdannes til et elektromagnetisk felt. 

Når mottakerantennen i for eksempel en bærbar PC fanger opp dette feltet, dannes det en tunnel av energi mellom de to antennene med en rekkevidde på opptil flere meter, og resultatet er trådløs elektrisitet. 

Teslas visjon har altså fått liv mer enn hundre år senere, og det er nå mulig for eksempel å lade PCer, elektriske tannbørster og mobiltelefoner trådløst. 

La Tesla gjøre hverdagen enklere

Akkurat nå kan du få Teslas sprø visjon inn i hjemmet ditt med et abonnement på HISTORIE. Du får: 

  • En trådløs mobillader - den tekniske løsningen som gjør hverdagen lettere.
  • "Vitenskapsmenn forut for sin tid" - et digitalt spesialnummer som tar deg med på en vitenskapelig tidsreise. 
  • Tre nummer av HISTORIE - fylt med dyptpløyende artikler og unike illustrasjoner. 
  • HISTORIEs digitale arkiv - få tilgang til de siste 12 numrene av magasinet nå. 

KLIKK HJEM ET ABONNEMENT HJEM NÅ

Les mer

Margaret Cheney: Tesla: Man Out of Time, Simon & Schuster, 2001. W. Carlson: Tesla: Inventor of the Electrical Age, Princeton University Press, 2013.

Kanskje du er interessert i