Paris summer av spenning 4. oktober 1883. Forventningsfulle borgere vrimler nedover byens brede bulevarder mot jernbanestasjonen Gare de l’Est for å se et nytt og helt spesielt tog som aviser og blader har hyllet i svulstige ordelag.
«Det magiske teppet til Orienten», «et luksusskip på landjorda» og «et førsteklasses hotell på hjul», er blant beskrivelsene av Orientekspressen som går igjen i spaltene.
Etter hvert har det kommet så mye folk til stasjonsområdet at de skuelystne må strekke hals for å se de kongeblå vognene langs perrongen. Her nipper fornemme gjester til champagne i glass med høy stett, mens de venter på å få komme om bord på Orientekspressen og bli med på togets jomfrutur fra Paris til Konstantinopel, våre dagers Istanbul.
Toget med sine skinnende mahognioverflater og nypussede messinghåndtak er overveldende.
«De 40 gjestene, foreldrene og vennene deres og de nysgjerrige som kretset rundt oss på Gare de l’Est, kunne ikke tro sine egne øyne», skriver den franske journalisten og forfatteren Edmond About.
Han kommenterer også at Orient-ekspressens opphavsmann, Georges Nagelmackers, har vært dreven nok til å stille opp et sett skitne, gamle sovevogner på nabosporet slik at Orientekspressen fremstår enda mer utsøkt.
«Orientekspressen åpnet en verden som jeg aldri før hadde fått et glimt av – ikke engang i drømme». Forfatteren Edmond About.
Stemningen blant passasjerene på perrongen er så god at togpersonalet først får geleidet gjestene inn i toget tjue minutter etter skjema. Men kl. 18.20 høres endelig avgangssignalet, og maskinens 1,5 meter store drivhjul setter i gang.
Fra sin kupé kikker About ut på de begeistrede tilskuerne som ledsager vidundertoget med hurrarop. For vanlige mennesker er det rullende palasset en eksklusiv og lukket verden, men den franske journalisten er invitert inn.
Opplevelsen av toget gjør et uutslettelig inntrykk på About og «åpnet en verden som jeg aldri før hadde fått et glimt av – ikke engang i drømme».
Belgiers drøm ble oppfylt
Også journalist Georges Boyer lot seg imponere av ekspressen. «Det er Georges Nagelmackers – en meget ung, meget smart og meget sympatisk ingeniør – som har beriket Europa med disse sovevognene. De overgår alt jeg har sett i Amerika og England».
Belgiske Georges Nagelmackers’ drøm om en togforbindelse tvers over Europa hadde endelig gått i oppfyllelse. Nå kunne passasjerer krysse kontinentet uten at de måtte skifte tog i hvert land eller kaste bort tiden i skakke diligencer på humpete veier.
Nagelmackers hadde gjort avtaler med åtte forskjellige europeiske jernbaneselskaper som gikk ut på at de skulle stille spor og lokomotiver til rådighet, mens belgieren selv leverte de overdådig utstyrte luksusvognene.
Positiv omtale av «Grand Express d’Orient» var imidlertid viktig hvis det finere borgerskapet fremover skulle booke billett til reisen tvers over Europa. Foruten belgiske og franske ministre samt prominente personer fra Europas jernbaneselskaper hadde Nagelmackers derfor invitert en rekke journalister med på jomfruturen.

Ingeniør Georges Nagelmackers hentet inspirasjon til Orientekspressen fra tog i USA.
Avisfolkene handlet nøyaktig som den belgiske ingeniøren hadde håpet. Edmond About beskrev Orientekspressens spisevogn og to sovevogner som «tre hus på hjul»: «17,5 meter lange, damp-oppvarmede, strålende opplyst av gass
og rikelig ventilert». Dessuten var togvognene «minst like komfortable som en leilighet i den fineste delen av Paris».
Over vognenes vinduer sto navnet på Nagelmackers’ togselskap, «Compagnie Internationale des Wagons-Lits» – ofte bare forkortet «Wagons-Lits» – med skinnende bokstaver. Inne i spisevogna glimtet gullbelagte lysekroner og nypolert sølvtøy om kapp med hverandre.
Alt oste av eksklusivitet, og jo dypere toget fortsatte inn i Europa, jo mer imponert ble passasjerene.
Gourmetkokker kilte ganen
Som journalister var Georges Boyer og Edmond About begge vant til å reise med kalde, skranglende tog der passasjerene satt tett – ofte åtte mann – i én kupé. Derfor ble de to franskmennene raskt imponert over hvor lett ekspressen gled over skinnene, og hvor behagelig temperaturen var i vognene, selv om høstvinden blåste utenfor.
«Hele toget er oppvarmet, og takket være et nytt system er toget så beundringsverdig avfjæret at man – selv på de verste sporene i Tyskland – bare merker lett risting», noterte Boyer.
About kommenterte også hvor behagelig den rolige kjøringen gjorde oppholdet i restauranten og salongen der gjestene kunne trekke seg tilbake etter måltidet. «Ikke én dråpe champagne ble spilt, og passasjerene lente seg tilbake i stolene sine som om de befant seg i en bygning som var solid forbundet med den faste jorda», noterte journalisten.
Orientekspressens spisevogn overgikk alt togreisende noen gang hadde sett. Om kvelden besto menyen av 7-10 retter ledsaget av utsøkte viner som ble skjenket med stø hånd av Europas dyktigste tjenere. Duften av hummerhaler og dampet fisk fylte gjestenes nesebor og ble avløst av den møreste viltstek og de fineste franske oster.
Nagelmackers insisterte på at Orientekspressens restaurant skulle kunne måle seg med Europas beste spisesteder, så belgieren hyret gourmetkokker til både jomfruturen og avgangene som fulgte. Boyer roste luksustogets «førsteklasses kokk»:
«Dette geniet av et menneske – min takknemlige mage kan ikke finne en mer passende betegnelse for ham – har tilberedt retter av utsøkt smak og variert sine menyer ved å følge landene vi har krysset», skrev Boyer. På jomfruturen fikk journalisten servert så forskjellige spesialiteter som «fisk fra Donau, fersk rumensk kaviar og tyrkisk pilaff».

Europeere krysset kontinentet på fire dager
Fra 1883 knyttet Orientekspressen Sentral-Europas storbyer sammen, og i motsetning til tidligere
transportformer brakte toget raskt, enkelt og behagelig passasjerene på tvers av kontinentet.
Paris: Tirsdag kl. 19.30
I 1883 kunne reisende stige på Orientekspressen tirsdag og fredag kveld i Paris. Forut ventet en tur på mer enn 2500 km med 68 stopp underveis.
Strasbourg: Onsdag kl. 05.05
Rundt 500 km fra Paris ankom toget Strasbourg, en av få tyske stasjoner som var opplyst av elektrisk lys.
München: Onsdag kl. 14.35
Den bayerske hovedstaden var et av Europas kultursentrum og tiltrakk kunstnere fra hele kontinentet. Pengesterke intellektuelle pendlet med Orientekspressen mellom Europas store kulturelle byer.
Wien: Onsdag kl. 23.15
Østerrike-Ungarns hovedstad var et av Europas trafikale knutepunkter. Mange passasjerer gikk derfor av og på i Wien.
Budapest: Torsdag kl. 06.09
Rundt 1500 km fra Paris stoppet toget i Budapest, som på slutten av 1800-tallet
hadde 700 000 innbyggere. Øst for byen ventet en mer fattig del av Europa.
Bucuresti: Fredag kl. 04.45
Etter en tur med utsikt til De transilvanske Alper ankom Orientekspressen den
rumenske hovedstaden. Reisen gjennom Romania var turens farligste, fordi banelegemet var dårlig.
Varna: Fredag kl. 16.31
Den bulgarske byen ved kysten av Svartehavet var i praksis togets siste stopp de første årene, for her ble passasjerene overført til et dampskip som på 14 timer brakte dem til Konstantinopel. Fra 1889 var et nytt spor i Bulgaria ferdig, og toget kunne kjøre helt til Tyrkia.
Konstantinopel: Lørdag kl. 06.00
Etter en reise på totalt 81 timer og 41 minutter var passasjerene fremme i Konstantinopel. 14 år senere – i 1897 – var reisetiden nede i 64 timer og 25 minutter, takket være nye og bedre spor.
I sovevogna var komfort og service også et luksushotell verdig. Passasjerene – 20 i hver vogn – behøvde bare å trykke på en knapp i kupeen, så dukket det opp en kelner i døra.
Ved sengetid ble lenestolene i kupeene omdannet til senger eller køyer, og personalet la på silkelakener og reide opp med fine ulltepper og hodeputer fylt med de letteste ederdun.
«Lakenene, som skiftes hver dag på mer elegant vis enn i de rikeste hus, ga fra seg en fin vaskeduft», kommenterte About. Hans eneste motforestilling var at sovevogna bare hadde ett toalett i hver ende, så passasjerene måtte «vente på hverandre om morgenen».
Til gjengjeld verdsatte den franske journalisten at toalettet var kledd med italiensk marmor og hadde kunstferdig pyntede porselenskummer. About var også imponert over de rene håndklærne, små parfymeflaskene og håndsåpene ved vasken, som var en luksus reisende ellers bare opplevde på fine hoteller.
Etter hvert toalettbesøk renset en togmedarbeider til og med kummen. Da About var tilbake i Paris etter elleve dager tur-retur Konstantinopel, følte han ingenting annet enn velvære:
«Jeg er stadig blendet og forbløffet av alt sammen. … Jeg kommer uthvilt hjem – og skulle gjerne gått på igjen i morgen om så var».
I teorien kunne journalisten snart dra med toget igjen, for etter jomfruturen tilbød togselskapet to ukentlige avganger fra både Paris og Konstantinopel. Men About måtte nok begynne å spare hvis han skulle finansiere turen selv.
Eksentrikere elsket ekspressen
Prisen for en billett fra Paris til Konstantinopel var rundt en fjerdedel av en gjennomsnittlig fransk årslønn, og bare de pengesterke reiste med den kongeblå ekspressen. I toggangene spaserte gamle osmanske overklasseherrer, russiske fyrster, rike greske kjøpmenn, rumenske aristokrater og østerriksk-ungarske adelsmenn rundt.
Med årene ble kupeene også reservert av vestlige forretningsfolk, embetsmenn og kjente artister som skulle opptre i Europas metropoler.
Spisevogna var en rullende gourmetrestaurant
Mesterkokker tryllet med de beste råvarene på kjøkkenet, ulastelig kledde kelnere serverte måltidene på tallerkener av det fineste porselen, og passasjerene drakk vin og champagne av eksklusive krystallglass. Orientekspressens spisevogn kunne måle seg med de beste restaurantene i Europa.

Kjøkkenet
Kjøkkenet var lite i forhold til et ordentlig restaurantkjøkken og stilte store krav til personalets smidighet. Foruten kjøkkensjefen besto personalet av tre andre gourmetkokker, et par kjøkkenmedhjelpere og to rengjøringsfolk, som også skulle ordne grønnsaker. Mat ble oppbevart i bagasjevogna bakerst i toget.
Råvarer av fineste kvalitet og champagneflasker ble holdt kjølige ved hjelp av store isblokker som personalet skiftet ut på stasjonene. Ifølge journalisten Edmond About sikret kjøleblokkene dessuten at passasjerene kunne nyte «det ferskeste smøret fra Isigny, selv da toget buldret over den ungarske pusztaen tusen kilometer fra Frankrike».

Kelnerne
Kelnerne var nøye utvalgt blant mange søkere fra parisiske og sveitsiske luksushotell, så serveringen kunne måle seg med en restaurant av ypperste klasse.
Boggien var en kort, dreibar undervogn med hjul som minsket vibrasjonene. Dermed sikret boggien at kelnerne kunne servere uten å søle. Da Orientekspressen ble lansert, var teknikken en nyskaping som togselskapets grunnlegger hadde fått kjennskap til i USA.

Ekstra store vinduer
Ekstra store vinduer sikret passasjerene en panorama- utsikt over det vekslende landskapet, som ingen annen restaurant kunne overgå. Vinduene var også sikret mot trekk.
Firemannsbord var plassert langs vinduene på den ene siden av vogna, mens tomannsbord langs motsatt side ga plass til par som ville ha en mer romantisk stemning.

Salongen
Salongen var atskilt fra selve spisevogna, og her kunne passasjerene nyte en cognac eller likør mens de leste i ferske franske, engelske, tyske og østerrikske aviser.
Middagen begynte som regel klokken 20.00, og gjestene brukte gjerne tre timer på å komme gjennom alle rettene. På hvert bord sto en meny der dagens forskjellige retter var skrevet med sirlig håndskrift. En typisk meny besto av 7-10 retter.
Ekspressen ga passasjerene mulighet for å vise seg frem og menge seg med fremtredende skikkelser, og toget åpnet dørene for både originaler og kynikere – så lenge de kunne betale billetten.
Orientekspressens mest myteomspunne passasjer var gresk-tyrkiske Basil Zaharoff – en eksentrisk og iskald våpenhandler som kom på toget for første gang i 1885 og ble en fast gjest de neste 40 årene.
Den alltid elegant kledde Zaharoff med en sterk hang til luksus, elsket Nagelmackers’ prakttog fra dag én. På Orientekspressen hadde han mulighet for å møte og bestikke embetsmenn og politikere til gjengjeld for lukrative våpenavtaler. Bestikkelsen foregikk ofte ved at Zaharoff tilbød medpassasjerene sigaretter innrullet i pengesedler.
Våpenhandleren brukte også sin magnetiske tiltrekningskraft på kvinner i forsøket på å få ministerfruer og -elskerinner til å avsløre partnerens hemmeligheter og svakheter, som gresk-tyrkeren så kunne dra nytte av.
I løpet av et år ble Zaharoff en av de rikeste og mest hensynsløse mennene i våpenindustrien, og han mente selv at Orientekspressen hadde stor betydning for hans suksess.
Våpenhandleren ble med sine ustanselige reiser togets viktigste kunde og nøt godt av at diskresjon var et av togselskapets varemerker. Hver gang Zaharoff ville ha sine lyster tilfredsstilt, sørget en wiensk hallik for at en rødhåret luksusprostituert satt klar i gresk-tyrkerens faste kupé – nr. 7 – uten at personalet så mye som løftet et øyenbryn.
Vinteren 1886 var det imidlertid ikke en rødhåret, men en 17 år gammel mørkhåret spansk skjønnhet som kom
farende inn i Basil Zaharoffs kupé.
«Tilgi meg, monsieur! Men De må redde meg. Han er gal… fra forstanden. Han vil drepe meg!» kom det skrekkslagent fra den unge spanske kvinnen, som het Maria og var på bryllupsreise med en spansk hertug. Lenger nede i gangen kom den sinnsforvirrede spanjolen vaklende med en dolk i hånden.
Glad som han var i kvinner lot våpenhandleren Maria bli i kupeen mens livvakten hans overmannet hertugen og fikk tatt fra ham dolken. Senere dysset personalet på Orientekspressen rutinemessig ned den dramatiske episoden, og hertugen ble diskret ført til en av Wiens nerveklinikker da toget ankom byen.
Det korte møtet mellom Zaharoff og den 20 år yngre Maria var nok til at de forelsket seg i hverandre. Paret kunne aldri vise seg sammen offentlig, for Maria fortsatte å være gift med hertugen. Men Orientekspressen var det perfekte stedet å ha en hemmelig affære.
De neste 38 årene booket Zaharoff på mange av sine reiser kupé nummer 8 – kupeen rett ved siden av sin egen – til Maria, slik at de kunne møtes i hemmelighet. Først i 1924, da den spanske hertugen døde, kunne Maria og Zaharoff omsider få hverandre. Men ekteskapet ble kort, for Maria døde to år senere.
Servicen gikk på skinner
Rengjøring, bagasjehåndtering, småreparasjoner og servering – oppgavene var mange når det høye servicenivået skulle opprettholdes på den lange turen. Fra bæreren i bunnen til togsjefen i toppen fikk personalet alt til å gå som en velsmurt maskin.





Bærerne
Bærerne bukserte tunge kofferter inn og ut av bagasjevogna. De gikk på skift hele natten, fordi toget hadde mange stopp døgnet rundt.
Spisevognsinspektøren
Spisevognsinspektøren hadde ansvar for kjøkkenet og restauranten, og måtte kunne snakke minst tre språk for å løse eventuelle problemer med gjestene.
Togsjefen
Togsjefen hadde det overordnede ansvaret for togets drift og skulle dessuten personlig sørge for at VIP-passasjerene, det vil si kongelige og statsoverhoder, ikke manglet noe.
Sovevognskonduktøren
Sovevognskonduktøren kunne tilkalles til alle døgnets tider via en knapp i kupeen. Han skulle dessuten samle inn pass og reisedokumenter.
I 1936 døde Zaharoff, men livvakten hans hadde fått en siste oppgave som skulle markere hvor mye Orientekspressen betydde for våpenhandleren. Dagen etter dødsfallet tok livvakten hans plass på luksustoget i Paris. Med seg hadde han en konvolutt med et fotografi av Maria.
Mens toget tøffet av gårde mot Wien, åpnet livvakten vinduet i kupé nr. 7, rev fotoet i stykker og lot stumpene fly ut i mørket. Klokken var nøyaktig 02.32 – tidspunktet da Maria i sin tid hadde stormet inn i Zaharoffs kupé. Våpenhandleren hadde sendt sin siste hilsen.
Bulgarsk tsar grep styrepinnen
Ikke alle eksentrikere på Orientekspressen var like diskré som Zaharoff. Den bulgarske tsar Ferdinand 1. dro ofte til sitt barokkpalass i Wien eller til møter i Paris i en privat salongvogn som ble koblet bak på ekspressen.
Da tsaren ikke fikk sove på en tur hjem til Sofia i 1912, bestemte han seg for å ha det litt moro, og trakk i nødbremsen. Mens toget sto stille, travet Ferdinand opp til lokomotivet og forlangte å få styre maskinen fordi toget befant seg på bulgarsk territorium.
Den overraskede lokomotivføreren forsøkte å snakke tsaren til fornuft, men Ferdinand var ikke til å rokke, så da toget litt senere trillet videre – hjulene måtte først frigjøres etter Ferdinands bruk av nødbremsen – var det bulgareren som satte toget i gang og kjørte til togstasjonen i hovedstaden. Wagons-Lits avtalte senere med tsaren at han bare fikk overta kjøringen på en stasjon der toget ifølge ruteplanen skulle stanse.
Da Ferdinands eldste sønn, Boris, overtok tsar-tittelen, forlangte også han å få kjøre Orientekspressen på Bulgarias skinnenett. Men tronfølgeren var mye mer fartsgal enn faren.
Da ekspressen på et tidspunkt var forsinket, ga Boris fyrbøteren ordre om å lesse på kull i fyrkassen til trykkmåleren passerte maksgrensen.
Mens lokføreren akkurat forhindret en eksplosjon ved å stenge ute overtrykksdampen, endte fyrbøterens skjebne mer tragisk. En stikkflamme sto ut av fyrkassen slik at fyrbøteren måtte hoppe ut av førerhuset, omspent av flammer. Mannen døde senere av skadene.

Når passasjerene trykket på en knapp i kupeen, gikk det ikke lang tid før det dukket opp en kelner.
Boris, som var besatt av å innhente forsinkelsen, nektet å stoppe, og strenet i stedet ut på perrongen i hovedstaden Sofia, stolt som en hane fordi ekspressen ankom på tiden. Av hensyn til både tsarens og selskapets omdømme måtte Wagons-Lits dysse ned saken ved å betale den avdøde fyrbøterens familie en erstatningssum for tapet. Med Wagons- Lits’ vanlige sans for diskresjon ble størrelsen på beløpet aldri kjent.
Personalet holdt på hemmeligheter
Diskresjon og hemmelighold av passasjerenes eskapader var en æressak for togselskapet, og personalet gjorde sitt ytterste for å oppfylle gjestenes ønsker – også av det mer kuriøse og lyssky slaget. I likhet med Basil
Zaharoff satte andre mektige menn pris på diskresjon i forbindelse med damebesøk.
Belgiske kong Leopold 2. – en av Nagelmackers’ nære bekjente – fikk sin elskerinne oppvartet i en egen kupé. Samme service benyttet den rumenske kong Karol 2. seg av.
Enda mer oppsiktsvekkende var det imidlertid at også kirkens folk benyttet toget til elskovseskapader. En østeuropeisk biskop, som togpersonalet kjente som «Hans høyverdige arkimandrit Cyril», boltret seg med poules de luxe – vesteuropeiske eskortepiker – når han reiste mellom Sofia og Beograd.
Reisetiden på 1 time og 35 minutter var alt biskopen trengte, og om bord på Orientekspressen ville ikke hemmeligheten hans slippe ut.
«Vi kan ikke opplyse om hva våre gjester foretar seg», svarte en konduktør da en nysgjerrig journalist forsøkte å pumpe ham for opplysninger om biskopens hyppige reiser.

Snødrama ga Christie ideen til bestselger
Krimdronningen Agatha Christie fikk inspirasjon til sin mest berømte krimgåte da Orientekspressen i 1929 ble sittende snøfast.
I Agatha Christies verdensberømte kriminalroman «Mord på Orientekspressen» fra 1934 reiser den
belgiske mesterdetektiven Hercule Poirot med luksustoget. Mens toget blir stående fast i snøen et sted på Balkan, blir en av passasjerene drept, og belgieren starter jakten på morderen blant 13 mistenkte om bord.
Inspirasjonen til plottet fikk forfatteren da virkelighetens Simplon-Orientekspress i februar 1929 kjørte seg fast
i Tyrkia under en snøstorm. Katastrofen truet, fordi det var vanskelig å få frem nødhjelp i det voldsomme uværet, og som dagene gikk, minket det stadig mer på provianten og drivstoffet. En passasjer ble så engstelig over situasjonen at hun forsøkte selvmord, og først etter seks døgn nådde redningen frem i form av motorsleder med proviant og petroleum.
Den britiske krimforfatteren kjente allerede toget inngående før den dramatiske episoden, fordi hun hadde tatt turen flere ganger sammen med sin mann, oberst Archibald Christie, til og fra Midtøsten. Agatha Christie hadde derfor inngående kjennskap til helt små detaljer som hun skrev inn i bestselgeren – fra en spesiell urholder i veggen i kupeene til klikkelyden når proppen i vasken på kupeen ble stengt.
Romanen har vært filmatisert flere ganger – senest i en 2017-utgave regissert av britiske Kenneth Branagh. På rollelisten står blant andre Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Willem Dafoe, Derek Jacobi og Judi Dench.
Replikken var det standardsvaret personalet var trent i å gi, akkurat som samtlige medarbeidere – fra togsjefen til bærerne – var opplært til å innfri alle kundens ønsker, selv de mest bisarre.
Mens amerikanere og briter gikk for å være de mest hensynsfulle og minst krevende passasjerene, regnet togpersonalet østerrikske aristokrater som de vanskeligste å tilfredsstille. Fyrst Ernst Rüdiger Starhemberg nektet blant annet å spise togrestaurantens måltider, fordi han var overbevist om at helt bestemte retter styrket hans elskovskraft.
Kokken måtte derfor varme opp spesialbestilte retter fra et av Wiens fineste hoteller, som fyrsten insisterte på å sette til livs før han ankom bordellene i Paris.
Den habsburgske erkehertuginnen Marie Valerie fikk også sitt ønske om spesialmat oppfylt. Kravet gjaldt imidlertid ikke kvinnen selv, men hundene hennes, som tre ganger daglig skulle ha servert wienerschnitzel av kalv fôret opp på melk og stekt i smør fra Normandie. Kokken måtte diske opp med menyen fire ganger i året, når hertuginnen dro
til Paris for å få pudlene frisert av en ekspert.
Pudlene fikk naturligvis også egne kupébilletter, som kostet nesten det samme som en normal billett.
Spioner i kupeene
Den overdådige luksusen lokket tusenvis av reisende til Wagons-Lits’ tog, og allerede fra 1906 – året etter Nagelmackers’ død – begynte kompaniet å utvide med nye orientekspressruter for å imøtekomme den enorme etterspørselen.
Forskjellige ekspresser snirklet seg mellom mange av Europas byer, og toget ble et godt hjelpemiddel for agenter.
Hemmelige dokumenter kunne utveksles i salongen, og agenter og spioner slapp å krysse grenser på risikable steder. I stedet kunne de spille rollen som harmløse britiske lorder eller franske levemenn.
Robert Baden-Powell, som senere grunnla speiderbevegelsen, var en hyppig gjest på Orientekspressen.
«Lakenene, som skiftes hver dag på mer elegant vis enn i de rikeste hus, ga fra seg en fin vaskeduft». Edmond About, journalist, 1883
Den solbrente briten likte å fremstå som en naturfantast når han, bevæpnet med sommerfuglnett, steg ut av toget overalt på Balkan og dro videre til forskjellige militæranlegg langs kysten.
Baden-Powell forklarte nysgjerrige at han tegnet sjeldne sommerfugler, og ble deretter overlatt til seg selv og skissene sine.
Når briten hadde gjennomført studiene, steg han på toget igjen og returnerte til London med tegningene. I virkelig-
heten var prikker, kruseduller og streker på sommerfuglskissene detaljerte beskrivelser av festningsanlegg, og vel hjemme ble illustrasjonene analysert og tegnet inn på ny.
På bakgrunn av Baden-Powells spionasje kunne allierte krigsskip identifisere og bombardere mål i den kroatiske delen av Østerrike-Ungarn etter at første verdenskrig brøt ut.
Orientekspressen fikk tilnavnet «Spionekspressen», og det hendte ikke sjelden at agentene løp rett inn i hverandre i togets korridorer. Like før andre verdenskrig for alvor brøt ut, endte et slikt møte i drap, da den britiske agenten Michael Henry Mason ble observert av to tyske agenter mens han satt i spisevogna i Simplon-Orientekspressen.
«Jeg lot dem tro at jeg var beruset, men jeg hadde helt det meste av vinen på gulvet. Jeg visste at de ville vente på meg i gangen, og det gjorde de også», husket Mason mange år senere. På ekte James Bond-vis knakk briten nakken
på begge motstandere og kastet dem ut av toalettvinduet i fart.

Hitler lot i juni 1940 franskmennene underskrive våpenstillstandsavtalen i en Orientekspress-vogn.
Flybransjen kveler 100 års luksustur
I løpet av et århundre klarer bare verdenskrigene å sette Orientekspressen på midlertidig pause. Men i slutten av 1970-årene må togselskapet gi opp til fordel for billige og raske flyruter.
1882: Testtoget
Togselskapet Wagons-Lits prøvekjører det første ekspresstoget med spise- og
sovevogner på strekningen Paris-Wien. De 135 milene tilbakelegges på 28 timer.
1883: Jomfruturen
- oktober 1883 går Orientekspressens jomfrutur av stabelen. Både før, under og etter reisen er aviser og blader fulle av lovord om Europas nye vidundertog.
1920-30-årene: Gullalderen
Etter en pause under første verdenskrig begynner Orientekspressens glansperiode.
Selskapet etablerer flere nye ruter og bygger moderne luksusvogner. I 1930 er vognparken på sitt høyeste nivå noen gang.
1939-45: Den lange pausen
Under andre verdenskrig må Orientekspressen ta sin lengste pause fra skinnene.
Nazistene bruker noen vogner som lasaretter og luksusbordeller. Etter Frankrikes nederlag mot Tyskland i 1940 tvinges franskmennene til å underskrive kapitulasjonen i spisevogna der tyskerne underskrev våpenstillstanden etter første verdenskrig. Vogna har vært utstilt offentlig siden 1919, men blir flyttet til Nazi-Tyskland, der den senere ødelegges.
1977: Endestasjonen
Togselskapet sender 20. mai 1977 siste Orientekspress fra Paris mot Istanbul, etter at flytrafikken har utkonkurrert toget. Siden etablerer forskjellige privateide selskaper nostalgiturer med vogner fra 1920-årene, og i dag går det en egen ekspressrute mellom London og Venezia.
Drap hørte ellers til sjeldenhetene på Orientekspressen, selv om Agatha Christie og andre krimforfattere ivrig har
benyttet luksustoget som scene for spektakulære drap. Det første virkelige drapet skjedde så sent som i 1935 – året etter at Christies «Mord på Orientekspressen» utkom.
En ung mann – den 23 år gamle studenten Karl Strasser – delte kupé med en rik rumensk kvinne som var på vei til Paris. Underveis ranet Strasser rumenerens verdier og kastet henne ut av kupévinduet.
En østerriker fant liket langs skinnegangen, og da en politimann senere så den dreptes karakteristiske sølvrevpels rundt halsen på en annen kvinne, kunne politiet følge sporet tilbake til den unge mannen. Karl Strasser fikk dødsstraff, men dommen ble omgjort til livsvarig fengsel.
Også under den kalde krigen trakk blodet inn i togets tykke tepper et par ganger, men drapene rokket ikke ved Wagons-Lits’ sterke renommé. Det var et helt annet forhold – nemlig den teknologiske utviklingen i transportsektoren – som med tiden tok livet av ekspressen.
Ekspressen ved veis ende
Fra 1950-årene ble Wagons-Lits utfordret fra luften. Flyselskapene vokste seg store og kunne etter hvert tilby billige nonstop-flygninger mellom Europas metropoler. Flyene tilbød kanskje ikke marmortoaletter, kupeer med egen håndvask eller sjuretters menyer.
Men det var heller ikke nødvendig. De reisende kunne nemlig ta et fly etter lunsj og rekke kvelds i Paris, Istanbul eller Wien.
Wagons-Lits kjempet en hard kamp for overlevelse og opprettet enda flere ruter, men tiden hadde tilsynelatende løpt fra toget, som i 1977 var en skygge av seg selv. Den overdådige luksusen var skåret ned, og ekspressens reisetid var ikke lenger konkurransedyktig.
Nagelmackers’ gamle togselskap innså at tiden var inne for å legge ned den berømte ruten fra Paris til Istanbul.
- mai 1977 rullet det legendariske toget for siste gang inn på perrongen i Tyrkias største by, der pressen ventet:
«Orientekspressen, en gang verdens mest glamorøse tog, ankom på Istanbuls Sirkeci-stasjon for siste gang i går –
5 timer og 38 minutter forsinket», het det i et Reuters-telegram, som konstaterte at «dagene med plysj og lærpaneler
og cordon bleu-måltider» var over.
Wagons-Lits rakk nesten å holde 100-årsjubileum. 94 år etter at Nagelmackers’ første passasjerer skålte i champagne på Paris-stasjonen Gare de l’Est før jomfruturen, kom de høye stettglassene med Wagons-Lits-logoen igjen frem – men nå for å markere slutten på en æra.
«En folkemengde på flere hundre samlet seg på perrongen i Istanbul, mens de reisende drakk en siste champagneskål», skrev Reuters.
Kjendiser som reiste med Orientekspressen

Albert Einstein
Fysikeren Albert Einstein turnerte rundt i Europa for å holde vitenskapelige forelesninger og
benyttet derfor ofte Orientekspressen frem til han i 1933 emigrerte til USA.

Josephine Baker
Da et bombeattentat i 1931 drepte ni passasjerer på Orientekspressen, var danseren og sangeren Josephine Baker med om bord. Den amerikansk-franske entertaineren sang sine mest berømte sanger for å berolige resten av passasjerene.

Sigmund Freud
Psykoanalysens far flyktet i 1938 fra Wien med Orientekspressen for å unngå nazistenes forfølgelse i Østerrike. Den verdensberømte nervelegen kom seg trygt til London, der han bodde det siste året av sitt liv.

Marlene Dietrich
Tysk-amerikanske Marlene Dietrich var en av mange artister som tok Orientekspressen på turneer mellom Europas metropoler. Luksusen på toget betydde at skuespilleren kunne møte frem uthvilt når hun skulle opptre.