Arkeologer finner sjokkerende godt bevart bronsesverd

Arkeologene trodde nesten ikke sine egne øyne da de undersøkte en gravhaug i det sørlige Tyskland. Her fant de et bronsesverd som var så godt bevart at det nesten så ut som en moderne kopi.

Bronsesverd Tyskland

Sverdet er datert til 1300-tallet f.Kr. Nærmere undersøkelser skal avsløre nøyaktig hvor det er smidd.

© Dr. Woidich

Under utgravningen av en gravhaug fra urnemarkskulturen i det sørlige Tyskland trodde arkeologene nesten ikke sine egne øyne da et nesten funklende sverd dukket opp fra jorden.

Sverdet «skinner nesten fortsatt», ifølge kurator Mathias Pfeil, leder av de bayerske myndighetenes kontor for fortidsminner.

Sverdet stammer trolig fra 1300 f.Kr. og utgjør et ekstremt sjeldent funn. Ikke bare fordi det er så godt bevart, men fordi det ble funnet direkte på sin opprinnelige plassering i et gravfunn.

De fleste gravhaugene til urnemarkskulturen ble gravd ut og ødelagt av fortidens mer hardhendte arkeologer på 1800-tallet.

Sverdet var smidd på en spesiell måte

Bronsesverdet lå blant det andre gravgodset som den døde hadde fått med seg til livet etter døden en gang for over 3000 år siden.

Skjeftet er åttekantet og ble laget ved å støpe håndtaket over klingen, en kompleks prosess som er ekstremt sjelden.

Forskerne vet bare om to områder hvor disse åttekantede sverdene ble laget. Et i det sørlige Tyskland og et som gikk fra det nordlige Tyskland og inn i Danmark. Forskning tyder på at sverdene som ble laget i nord, var importert eller kopier av originaler fra sør, muligens av innvandrede smeder.

«Sverdet og graven må fortsatt undersøkes nærmere slik at arkeologene våre kan klassifisere funnet mer nøyaktig», forklarer Pfeil. Men siden sverdet ikke bærer noen tegn på å ha blitt brukt, var det trolig et maktsymbol.

I tillegg til gravgodset fant arkeologene skjelettene av tre individer i graven. En voksen mann og en voksen kvinne, samt en tenåring som ennå ikke er kjønnsbestemt.

Bronsesverd Tyskland

Arkeologene har ikke et endelig svar på hvorfor nettopp dette sverdet er så godt bevart.

© Dr. Woidich