Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

På slagmarken ble fienden møtt med kuleregn fra Prøyssens nye geværer.

Teknikk - Våpen

Bakladeren - Prøyssens hemmelige våpen

Bakladergeværet kunne lades bakfra på få sekunder. Våpenet ble holdt hemmelig i 12 år og ga Prøyssen en enorm taktisk fordel. Les om bakladeren og se en interaktiv tegning av det her.

Et kjapt trekk i ladehendelen, inn med patronen og geværet var klart til avfyring. Våpenmakeren Nikolaus von Dreyse konstruerte i 1836 et våpen som kunne lades bakfra på få sekunder. Med dette nye geværet kunne prøyssiske soldater ligge i dekning og sende byger av skudd mot fienden når soldatene sto oppreist for å fylle kuler og krutt i løpet på de gamle munnladerne.

Generalene skjulte geværet

1836:Bakladerne settes i masseproduksjon – men de blir ikke utlevert til de prøyssiske soldatene. Generalene viI holde det nye supervåpenet hemmelig til neste storkrig i Europa, slik at det kan overraske fienden. 60 000 eksemplarer av Dreyses gevær lagres bak lås og slå i hærens arsenal i Berlin.

Visste du at...

Dreyses kule var laget av bly. Han forsøkte å utvikle en ny type av jern som ga større slagkraft, men den rustet og satte seg fast i geværet. I stedet foreslo sveitseren Eduard Rubin i 1882 at blykulen kunne dekkes med kobber.

Før bakladerens tid måtte soldater ha minst to tenner i munnen. Papirpatronene til munnladerne ble nemlig åpnet med tennene, før soldaten helte krutt og kuler ned i løpet. Dreyses gevær kunne betjenes av tannløse skyttere.

Mange generaler fryktet at soldater med hurtigskytende bakladere ville bruke for mange patroner. Når våpnene kunne lades på så liten tid, ville mange bli fristet til å fyre løs uten å sikte, mente de. Hæren risikerte også å gå raskt tom for ammunisjon, for all transport av forsyninger til fronten foregikk fortsatt med hestevogn.

Les også:

Våpen

Tykke Bertha var fortenes skrekk

2 minutter
Våpen under andre verdenskrig

2. verdenskrigs særeste våpen

13 minutter
Våpen

Italiener oppfant automatgeværet

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul